Flaggermuskasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Snekker med sin første, enkle kasse for flaggermus. Tre rom, men ett rom hadde vært nok.

En flaggermuskasse er en menneskeskapt kasse som er lagd slik at flaggermus kan bo der om sommeren, særlig hunner med unger.

Boligkrav[rediger | rediger kilde]

Flaggermus har behov for et varmt og trygt sted å ha sine unger. Det bør være et sted hvor katter og andre rovdyr ikke så lett kommer til, og varmen er viktig fordi ungene da fordøyer raskt, vokser hurtig og får større sjanse til å overleve første vinter. Etterspørselen etter gunstige yngleplasser er stort sett større enn hva som er tilgjengelig, så henges en flaggermusekasse opp et gunstig sted er det store muligheter for å få flaggermus i den. En flaggermus føler seg tryggest når den har klemt seg inn et trangt sted – da er den sikrest på at et større dyr ikke kan ta den. Kassenes utforming tar hensyn til dette ved å ha flate rom som såvidt har plass til dyret.

Flaggermuskasser er også gunstig å henge opp hvis man har en uønsket flaggermuskoloni i et hus. De trange spalterommene føles tryggere enn et åpent loft, så det kan motivere flaggermusene til å flytte ut av huset og over i kassa. Der kan de dessuten lett observeres fra undersiden av kassa og opp i spalterommene.

Konstruksjon[rediger | rediger kilde]

Kassa lages av skiftevis riflete planker og lister. Listenes tykkelse gir spaltebredde.

Flaggermusekassene bygges vanligvis i tre, eller en blanding av tre og betong. De fleste kasser er åpne i bunnen slik at det ikke blir arbeid med rengjøring, og det gjør det også vanskeligere for rovdyr å komme til.

Eneste kritiske mål er avstanden mellom plankene / platene der dyra skal krype inn. Spaltebredden må tilpasses dyrenes størrelse, 20 mm passer både dvergflaggermus, nordflaggermus og Myotis-artene som er de artene som oftest bruker kassene. Vil du lage en kasse tilpasset kun dvergflaggermus, er 16 mm det beste, men de er lykkelige med 20 mm også. En slik liten kasse med tre rom som vist på bildet, huser lett 60 dyr. Det er helt greit og lettere å lage en mindre kasse med ett rom av bare to planker og lister mellom.

Til liten kasse passer det med planker på 20 cm bredde og 50–60 cm lengde, og listene mellom som gir avstand kan skjæres til av planker med passende tykkelse.

Flaggermus liker å bo i kolonier og gjerne flere arter sammen, så størrelsen på kassen har ingen begrensning oppad. Større kasse lages av plater, for eksempel forskalingsplater ytterst, og så mange rom som ønskes. Samme spaltebredder som i liten kasse, men det kan være en fordel å legge korte lister også i midten slik at platene ikke slår seg.

Skrap med en kniv eller bruk sag eller fres for å lage spor i plankene slik at dyra får godt feste for klørne. Det minste rommet bør være minst 40 cm høyt. For å skape mer stabil temperatur kan det ytterste laget være ikke åpent nederst, men et rom som er fylt med sand. Dette vil holde på temperaturen utover kvelden. Kassa bør være tett øverst slik at ikke vann eller trekk kommer inn. Holdbarheten øker om kassa er mørkbeiset utenpå med svaktluktende beis eller maling (ikke inni eller på flatene dyra skal lande!) En vanntett gummi- eller plastlapp oppå er også bra om kassa ikke er beskyttet mot regn på andre måter. Kassa kan stå ute hele året, men er nok i bruk bare april – september.

Montering[rediger | rediger kilde]

Stor flaggermuskasse laget av forskalingsplater.

Åpen fluktvei til og fra kassa er viktig. Flaggermusene har sin nordgrense her vi bor, så temperaturen er en begrensning. Henges i sørveggen der solen skinner. Kassene bør henge oppunder takskjegget men slik at det ikke blir skygge på kassa. Fester man kassen til et tre, bør man bruke solid tau, aluminiumspiker eller eikeplugger. Ikke jernspiker i trær, dette kan føre til skader på sagbruksutstyr og i verste fall på sagbruksarbeidere.

Flaggermus liker best å bo tett ved matkildene sine, så det er nok lettest å få dyr i kassa nær rolig ferskvann med mye insekter.

Flaggermusarter[rediger | rediger kilde]

I vanlige flaggermusekasser får en oftest dvergflaggermus, nordflaggermus og skjeggflaggermus. Brunlangøre kan trives i kasser av litt åpnere typer, og storflaggermus benytter i alle fall i utlandet i stor grad flaggermuskasser, men da med litt større spaltebredde, f. eks. 30 mm, men det har ikke lykkes å få denne arten i kasser i Norge ennå.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]