Fjolde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fjolde by og kommune
Elven Arlau renner gjennom Fjolde

Fjolde (dansk), Viöl (tysk) eller Fjåål (frisisk) er en landsby og kommune i Nordfrisland krets i delstaten Slesvig-Holsten. Byen ligger nord for Arlån mellem Husum og Slesvig by i Nørre Gøs Herred (tysk: Nodergoesharde).

Kommunen samarbeider på administrativt plan med andre kommuner i Fjolde kommunefellesskap (Amt Viöl).


Fjoldemadonna[rediger | rediger kilde]

Under opprydding på St. Christopheruskirkens loft i 1900 fant man den såkalte Fjoldemadonna. Skulpturen viser en sittende madonna med barn. Den er skapt av en anonym kunstner omkring midten av 1200-tallet med kjennskap til nordfransk gotisk kunst. I 1901 kjøpte Museumsbjerget i Flensborg madonnaen, som nå er en del av deres utstilling. Fjoldemadonnaen er litt skadet. Kronen er defekt og Mariafiguren mangler høyre hånd. Også barnet mangler begge hender, og det er revner i treet.

Kirken har siden fått en vellignende kopi anbragt i en nisje i korbueveggen som erstatning.

Fjoldedialekt[rediger | rediger kilde]

I området omkring Fjolde ble det inntil 1900-tallet talt den sønderjyske dialekt Fjoldemål, som holdt seg lenger her enn i omegnen på grunn av sognets isolerte beliggenhet mellom åer, enger og heder. Fjoldemålet var en av de mest arkaiske danske dialekter og hadde blant andet bevart personbøying av verb. Dialekten er velbeskrevet i ordbøker og andre vitenskapelige skrifter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]