Fjellstad gård (Salangen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fjellstad gård (Salangen) er et gårdsbruk i Salangen kommune i Sør-Troms[1], som ble fredet i 2022 som et eksempel på den kvenske minoritetens kulturminner og håndverkstradisjoner.[2] Gårdsnavnet er skrevet Fjellstad av Kartverket, mens Riksantikvaren skriver Fjeldstad i samsvar lokal tradisjon.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Rundt 1835 overtok Nils Hansson Soppero gården. Han var opprinnelig fra Øvre Soppero i Jukkasjarvi i Tornedalen, og kom til Salangen sammen med sine foreldre, sin tante og sine fem søsken. Familien Soppero eier fortsatt gården per 2022.

Gården hadde det første vanndrevne gårdskraftverket i Troms. Flere av mennene på gården var smeder som jobbet på bergverksbedriften Salangsverket, som var i drift mellom 1907 og 1912.

Fredningsvedtaket[rediger | rediger kilde]

Fredningsvedtaket ble kunngjort av Riksantikvaren den 25. juni 2022.[2] Bakgrunnen for fredningen er at gården har nasjonal verdi som representant for den kvenske minoritetens kulturminner og håndverkstradisjoner. Bygninger og anlegg har høye verneverdier knyttet til kvensk historie, bygningshistorie og håndverkshistorie, samt tilknytningen til bergverksanlegget Salangsverket, som ble kjøpt av Fjeldstad etter nedleggelsen.

Fredningen omfatter et våningshus fra tidlig 1800-tall, en smie, ruinen av gårdens kraftstasjon og gårdsanleggets hage.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fjellstad (kart)». norgeskart.no. Kartverket. Besøkt 27. juni 2022. 
  2. ^ a b c «Fredning: Fjeldstad gård/Fjelstadin maanpruuki». Riksantikvaren. 25. juni 2022. Besøkt 27. juni 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]