Fjellse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Fjellse (også skrevet Fjellsæ og Fjellså)[1] er en tettbyggelse i Flekkefjord kommune, på vestsiden av Lafjorden og ca. tre kilometer sør for sentrum (i luftlinje).[2]

Stedet ligger langs en skrånende fjellside, med en regulert bekk gjennom. Der går sidevei ned fra veien til ferjesambandet til Hidra. Opprinnelig var der noen få småbruk der, men disse er nedlagt og området er fylt opp med boliger.

Bekken, som går fra Skollavannet ble regulert og tatt i bruk til industriformål allerede på slutten av 1800-tallet, da det ble startet stampemølle for filtproduksjon i tillegg til kverning av mel, slik det var vanlig i bygdene. Filtfabrikken var i drift til noen år etter annen verdenskrig. Industrilokalene som ble bygd er ombygd flere ganger, og har rommet flere forskjellige firmaer som har produsert ting som gamasjer, plastbåter m.m.

Grendeskolen er forlengst lagt ned, og elevene transporteres til skolene i sentrum.

År om annet blir innbyggerne bevisste på at en stor fjellknaus i Pollfjellet som ligger tvers over fjorden, har en dyp loddrett fjellsprekk som NGU følger litt med på. Utrasing vil i praksis utslette hele bygda og trolig store deler av bebyggelsen langs vannkanten i Flekkefjorden. Inntil videre er der ikke registrert forskyvninger av betydning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fjellse». Fakta om stedsnavn. Kartverket. Besøkt 7. oktober 2016. 
  2. ^ Fjellse på Norgeskart.no fra Statens kartverk