Fjelkenbakken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skirenn i Fjelkenbakken, maleri fra 1898 av Gustav Wentzel

Fjelkenbakken var navnet på tre hoppbakker som på slutten av 1800-tallet ble laget til om vintrene i sørskråningane på gården Skaugums grunn ved husmannsplassen Øvre Fjelken i Asker kommune. Disse hoppbakkene kan regnes som en av de stedene hvor hoppsporten i Norge ble til og fikk et stort publikum.

Hoppbakkene lå i et område nedenfor hovedbygningen på gården Skaugum (som nå er bolig for kronprinsparet) og mot vår tids Kirkeveien på strekningen mellom kryssene med Semsveien og Vakåsveien. Den største av de tre hoppbakkene het Storfjelken, med tilløp helt oppe ved gamle Skaugum, og ble sett på som en av de bratteste og vanskeligste bakkene i Oslo-området.

Skiløperen og skisportspioneren Laurentius Urdahl, som i 1889 tok initiativ til å danne Asker Skiklubb og var formann i klubben i årene 1890-93, han bodde på Øvre Fjelken. Han fikk til et klubbmesterskap i hopp i Storfjelken i 1891. I dette mesterskapet var det en egen klasse for kvinner, vunnet av Hanna Aars. Prins Carl fra Sverige (som Norge var i union med), sto for utdeling av premier han selv hadde satt opp; prinsen hadde blitt æresmedlem i Asker Skiklubb i 1890. Flere enn tusen tilskuere skal ha vært til stede på dette rennet. Under klubbrennet året etter, tok tredve hoppere del i konkurransen, og et par tusen skal ha sett på.

I 1893 fikk Urdahl lagt landsrennet for menn til Fjelkenbakken for første gang. Det første landsrennet i Norge for kvinner, og trolig også det første skirennet i hele verdenfor vinner, ble arrangert i Fjelkenbakken i 1896. Men i denne første tiden «låma» kvinnene bare, det vil si at de sto ned hoppbakken utenom hoppet. Selv med de små hopplegdene det var tale om i de dagene, kan en lett skjønne at kvinnene gjorde best i å «låme» når en ser hvilke klær de hadde på seg når de gikk på ski, slik som vi ser på kunstmaleren Gustav Wentzel (1859-1928) i et maleri av skirenn i Fjelkenbakken.

Kilder[rediger | rediger kilde]