Sparebanken Sogn og Fjordane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Fjaler Sparebank»)
Sparebanken Sogn og Fjordane
Offisielt navnSparebanken Sogn og Fjordane
Org.formSparebank
Org.nummer946 670 081
Stiftet1988
LandNorge
HovedkontorLangebruvegen 12 Førde
Fokus«Vere ein bank for folk i og frå fylket»[trenger referanse]
EierSparebankstiftinga Sogn og Fjordane
Nettstedwww.ssf.no (no)

Sparebanken Sogn og Fjordane (SSF) er den største banken i Vestland og den åttende største sparebanken i landet. Konsernet hadde en forvaltningskapital på 49,3 milliarder kroner og 269 årsverk (31. desember 2016). Pr. 1. juli 2017 hadde banken 13 salgskontor og 21 bank-i-butikk filialer. Sparebanken Sogn og Fjordane har i tillegg kontor i Bergen. Hovedkontoret ligger i Førde i Sunnfjord.

Banken var en av de første sparebankene i landet som tok i bruk det nye lovverket til finansnæringen og dannet en stiftelse; Sparebankstiftinga Sogn og Fjordane. Som et resultat av dette fikk banken nytt forstanderskap og nytt styre fra 1. september 2010. Styreleder i Sparebanken Sogn og Fjordane er Hallgeir Kleppe (økonomi- og finansdirektør i Fjord1). Bernt Reed er leder av forstanderskapet, som består av 25 medlemmer; ni valgt av innskyterne, seks medlemmer fra de ansatte og ti som representerer egenkapitaleierne.

Konsern[rediger | rediger kilde]

Sparebanken Sogn og Fjordane har følgende datterselskap:

  • Bustadkreditt Sogn og Fjordane AS (tidligere: SSF Bustadkreditt AS)
  • Bankeigedom Sogn og Fjordane AS: (tidlegere: SSF Bankeigedom AS)
  • Eigedomsmekling Sogn og Fjordane (tidligere: SSF Eigedomsmekling AS)

Historie[rediger | rediger kilde]

Sparebanken Sogn og Fjordane startet som Førde Sparebank i 1842. Sparebanken Sogn og Fjordane ble etablert 1. april 1988 ved en sammenslåing av Balestrand Sparebank, Gaular Sparebank, Gloppens Sparebank, Hornindals Sparebank, Innvik Sparebank, Leikanger Sparebank, Stryn Sparebank og Sunnfjord Sparebank. Sunnfjord Sparebank ble etablert i 1973 ved en sammenslåing av Askvoll Sparebank, Førde Sparebank, Jølster Sparebank og Vevring Sparebank. I 1975 ble Brekke Sparebank, Hyllestad Sparebank, Kyrkjebø Sparebank og Lavik Sparebank med, og i 1984 kom Gulen Sparebank, Naustdal Sparebank og Sulen Sparebank med. Den 13.oktober 2003 ble Sparebanken Flora–Bremanger en del av Sparebanken Sogn og Fjordane. 1. september 2010 tok Sparebanken Sogn og Fjordane over driften av Fjaler Sparebank i Dale og Bergen.

I 2014 gikk Sparebanken Sogn og Fjordane inn på eiersiden i Frende Forsikring.[1]

Visjon og verdier[rediger | rediger kilde]

Sparebanken Sogn og Fjordane skal være en drivkraft for fylket sitt. Banken skal vise et bredt samfunnsengasjement og er hovedsponsor for svært mange organisasjoner. Gjennom de siste fem årene[når?] har banken og Sparebankstiftinga Sogn og Fjordane delt ut 140 millioner kroner av overskuddet til lag og organisasjoner sitt langsiktige arbeid for barn og unge, næringsliv og utdannelse i fylket.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om Frende». Frende Forsikring. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]