Five Easy Pieces

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Five Easy Pieces
orig. Five Easy Pieces
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår12. september 1970
Prod.landUSA
Lengde98 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiBob Rafelson
ProdusentRobert Daley
ManusforfatterCarole Eastman
SjeffotografLászló Kovács
Foran kamera
MedvirkendeJack Nicholson
Karen Black
Annen informasjon
FilmformatFarger
BudsjettUSD 876 000
Prod.selskapColumbia Pictures
Eksterne lenker

Five Easy Pieces er en film fra 1970, skrevet av Carole Eastman (under navnet Adrien Joyce) og regissert av Bob Rafelson. Den forteller historien om Bobby Dupea (spilt av Jack Nicholson), e tidligere pianist fra en overklassefamilie som har brutt over tvers og arbeider på en borerigg i stedet.

Filmen ble nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle (Jack Nicholson), Oscar for beste kvinnelige birolle (Karen Black), Oscar for beste film og Oscar for beste originalmanus.

I 2000 ble det besluttet at Five Easy Pieces ble utvalgt for spesiell arkivering i United States National Film Registry av Library of Congress med begrunnelsen om at filmen var «culturally, historically, or aesthetically significant» («kulturell, historisk eller estetisk viktig»).

Andre filmmakere, som Lars von Trier, Joel and Ethan Coen, Ingmar Bergman og de prisvinnende forfatterne Cormac McCarthy og William Gaddis har uttrykt denne filmens betydning og beundring for den.

Kjent scene[rediger | rediger kilde]

Filmens mest kjente scene er på en veikro hvor Bobby (Jack Nicholson) prøver å få servitøren (Lorna Thayer) til å gi ham ristet brød til frokosten, noe som ikke står på menyen. På tross av alle appeller til logikk og fornuft, holder hun fast på stedets regler, som ender med at Bobby bestiller «a chicken salad sandwich on wheat toast, no mayonnaise, no butter, no lettuce», og legger til at servitøren kan «hold the chicken … between your knees.»

Da servitøren opprørt ber dem gå, feier Bobby alle glassene på bordet ned på gulvet med en rask bevegelse med armen.

Scenen er en ironisk metafor for den opprørske, frisinnede ungdomskulturen på slutten av 1960-tallet og tidlig 1970-tall, noe som er et sentralt tema i filmen.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Filmen inneholder fem klassiske pianostykker:

  • Frédéric Chopin – Fantasi i F-moll op. 49, spilt av Dupea bak på en lastebil.
  • Johann Sebastian Bach – Kromatisk fantasi og fuge, spilt av Dupeas søster, Partita, i et opptaksstudio.
  • Wolfgang Amadeus Mozart – Pianokonsert nr 9 i Ess-dur K.271, spilt av Dupeas bror Carl and Catherine da Bobby kom til øya.
  • Chopin – Prelude Opus 28 i E-moll nr 4, spilt av Dupea for Catherine.
  • Mozart – Fantasi nr 3 i D-moll K.397

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Five Easy Pieces – sitater