Fistel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fistel
Ekstern informasjon
MeSHD005402
«Fistel» kan også referere til falsett.

Fistel eller fistula er en unormal forbindelse mellom to hulorgan, for eksempel blodårer, tarm eller andre organer.

Graviditetsrelatert skade som kan oppstå i forbindelse med kompliserte fødsler uten tilgang til nødvendig medisinsk utstyr og pleie, som mulighet til å foreta keisersnitt, kan skape en fistel.

Fistula kan også oppstå ved sterkt og langvarig press mot bekkenet som følge av at barnets hode er for stort, morens bekken er for lite eller barnet ligger i en vanskelig posisjon. Resultatet er store skader på fødselskanalen som blant annet kan føre til i inkontinens, svært sterke smerter, infeksjoner og andre alvorlige medisinske tilstander.

Fistula rammer mellom 50 000 og 100 000 kvinner hvert år. Mer enn to millioner kvinner i u-land lever med ubehandlet fistula i dag.

I tillegg til at fistula er et medisinsk problem, er det også sosiale stigma knyttet til det. Mange kvinner som har fistula blir avvist av sine ektemenn eller partnere og utstøtt av lokalsamfunnet på grunn av sterk lukt som følge av at de mister kontroll over urin og avføring. Fistula kan helbredes ved et kirurgisk inngrep og kan forhindres ved gode fødselomsorg.

Fistula forekommer i hele verden, men er særlig utbredt i Afrika. Utbredelsen av fistula er sterkt knyttet til fattigdom. I tillegg rammer fistula spesielt unge jenter, som ofte blir gift mens de ennå er barn og blir gravide før kroppen tåler påkjenningene av graviditet og fødsel. Fistula kan blant annet forebygges ved å utsette giftealder og graviditet, og ved økt tilgang til utdanning og familieplanlegging.

Det har også blitt rapportert om sterk økning i forekomsten av fistula i krigsområder hvor ekstremt brutale voldtekter av kvinner er utbredt. Dette gjelder for eksempel i krigen i Kongo.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]