Fist of the North Star

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fist of the North Star
北斗の拳
(Hokuto no Ken, «Karlsvognens neve»)
DemografiShonen
Sjanger action, Eventyr, Drama, Kampsport, Romantikk, Science fiction
Manga
Manus Buronson (historie)
Tetsuo Hara (tegninger)
Utgiver Japan Shueisha
USA VIZ Media (1989, 1995-1997)
Gutsoon! Entertainment
Magasin Weekly Shonen Jump
Periode 19831988
Tankōbonbind 27
Manga: Ten no Haō: Raoh Gaiden
Manus Youkow Osada
Utgiver Shinchosha
Magasin Comic Bunch
Periode 10. mars 20062. mars 2007
Tankōbonbind 5
Manga: Yuria Gaiden
Manus Akimi Kasai
Utgiver Shogakukan
Magasin Big Comic Superior
Periode 10. mars 20068. juni 2007
Tankōbonbind 1
Manga: Rei Gaiden
Manus Yasuyuki Nekoi
Utgiver Shinchosha
Magasin Comic Bunch
Periode 22. mars 2006
8. desember 2006
27. april 2007 (pågår) –
Tankōbonbind Ingen
Manga: Ryūken Gaiden: Judgement Day
Manus Shin-ichi Hiromoto
Utgiver Shinchosha
Magasin Comic Bunch
Periode 8. desember 2006
Tankōbonbind
Anime
Regissør Toyoo Ashida
Studio Toei Animation
Kanal Japan Fuji TV, Animax
Periode 4. oktober 19845. mars 1987
Episoder 109
Anime: Hokuto no Ken 2
Regissør Toyoo Ashida
Studio Toei Animation
Kanal Fuji TV
Periode 13. mars 198718. februar 1988
Episoder 43
OVA: New Fist of the North Star
Regissør Takashi Watanabe
Studio Toei Animation
Episoder 3
Utgitt 24. juli 2003 - 28. mai 2004
OVA: Shin Kyūseishu Densetsu Hokuto no Ken
Regissør Takahiro Imamura
Studio TMS Entertainment, North Stars Pictures
Episoder 5
Utgitt 11. mars 20062008
Film
 • Fist of the North Star

Fist of the North Star (北斗の拳, Hokuto no Ken, «Karlsvognens neve»), noen ganger forkortet til FOTNS, er en japansk tegneserie og tegnefilm, manga og anime som først ble utgitt fra 1983 til 1988 i magasinet Weekly Shonen Jump. FOTNS ble skapt av Tetsuo Hara og Buronson.

Historien skjer i verden etter katastrofen hvor jorda er blitt ufruktbar og de sterkeste overlever ved å drepe de svake. Serien følger eventyrene til Kenshiro, arveren av Hokuto Shinken (北斗神拳) «Karlsvognens guddommelige neve», en hemmelig kampsport som lar utøveren ødelegge motstanderens kropp fra innsiden ved å slå på bestemte steder på kroppen. Kenshiro bruker sine krefter for å beskytte de svake og uskyldige mot skurkene som prøver å drepe dem.

FOTNS er blitt betraktet «gudfaren» for mange kampsportorienterte mangaserier. Som mange andre populære mangaer har det blitt laget flere animeserier av FOTNS, i tillegg til actionfigurer og videospill.

Hokutoen i den japanske tittelen refererer ikke til den virkelige Nordstjerna, men stjernetegnet Karlsvognen. Ordet «Hokuto» oversettes til engelske som «Big Dipper», som er Karlsvognen. I den engelske oversettelsen er alle referanser til Karlsvognen erstattet med referanser til Nordstjerna i stedet. Ironisk nok er det en annen kampsportstil i serien (Gento-Ko Ken) som representerer den virkelige Nordstjerna, Polaris.

TV-serier[rediger | rediger kilde]

Det finnes to TV-serier til FOTNS, den første ble vist på Fuji TV fra 4. oktober 1984 til 5. mars 1987, og er på 109 episoder. Den ble gitt tittelen Seikimatsu Kyūseishu Densetsu (世紀末救世主伝説, «Legenden om frelseren av århundrets slutt»).

Volden i serien ble sterkt tonet ned fra den opprinnelige mangaen, flere av de blodigste scenene ble fikk fargen forandret og flere barnedrap i mangaen ble skrevet om slik at Kenshiro redder dem i siste øyeblikk.

Serien kan deles opp i fire kapitler. I noen av kapitlene har hendelsene blitt flyttet litt fram og tilbake grunnet dramatikk. Dette er spesielt bemerkelsesverdig i det første kapittelet hvor slåsskampen med Shin ikke skjer før etter at Kenshiro har sloss mot GOLANs hær og laget til Jackal (som begge var undersåtter til Shin i den første TV-serien).

 • Kapittel 1: Det blodige korset – episodene 1-22
 • Kapittel 2: Dragen & tigeren, vinden og skyene – episodene 23-57
 • Kapittel 3: Ordenen i tiden av kaos – episodene 58-82
 • Siste kapittel – episodene 83-109

De første 36 episodene er oversatt til engelsk i både dubbet og tekstet format og utgitt på 12 VHS-kassetter (3 episoder per kassett) og 5 DVD-er (7-8 episoder per DVD) av Manga Entertainment. Disse episodene fikk en ny åpnings- og avslutningssang.

Den andre TV-serien er basert på FOTNS-mangaen som går under navnet «Hokuto no Ken 2». Den ble vist på samme kanal under samme sendetid fra 13. mars 1987 til 18. februar 1988. Bare 43 episoder ble produsert. Serien kan deles opp i to kapitler:

 • Den hellige hovedstad – episodene 1-13
 • Shura – episodene 14-43

Som ved den første serien gjorde produsentene store endringer i forhold til tegneserieutgaven. Den mest merkbare forskjellen er at Jakous sønner ble fjernet fra fortellingen og erstattet med to «Gento Ko Ken»-slåsskjempere ved navn Taiga og Boltz. Serien ender med Kaios død.

Den første animasjonsfilmen[rediger | rediger kilde]

Den første filmen, Fist of the North Star, hadde première i Japan den 8. mars 1986 mellom visningen av episode 66 og 67 av den opprinnelige serien. Filmen var planlagt å være et forsøk på å få FOTNS på lerretet og å unngå utvanning av volden som kom med TV-serien. Den engelske dubben ble utgitt i USA av Streamline Pictures i 1991.

En merkbar forskjell fra seriene finner man i begynnelsen av filmen hvor den tar seg tid til vise et lite øyeblikk av hvordan verden så ut rett før atomkatastrofen skjedde. Den begynner med å vise rolige bilder av jorda, en kort beskjed forteller seeren om ulykken som ventes etterfulgt av forstyrrende scener av menneskeliv som går tapt i flammer.

Filmen trekker inn mye fra de første to sesongene av den opprinnelige serien. Toki, den andre av Kenshiros eldre brødre, blir aldri sett eller nevnt i filmen. Ut av de seks Nanto Rokusei-Ken er det bare Shin og Rei som dukker opp. Selv om Yurias Nantoarv blir nevnt gjennom hele den japanske utgaven blir hennes rolle som den siste Nanto-generalen oversett. Reis kjæreste i mangaen, Mamiya blir aldri sett, delvis pågrunn av at Yuria er heltinnen i hennes sted.

Raoh er hovedskurken i filmen, med Jagi og Shin som de to andre storskurkene. Mange av de andre skurkene som Colonel og Jackal gjør bare cameo som undersåtter med noen gjenkjennelige kampscener med Zeed, Heart og Uighur.

Det ble laget to avslutninger for filmen. Den opprinnelige avslutningen som ble vist på kino forteller at Raoh reiste etter å knust Kenshiro, men sparte livet til broren og etterlot han på slagmarken for å kunne beskytte Lin. Den alternativ avslutningen var mer trofast til mangaens handling som viste at slåsskampen endte likt. Den engelske dub-utgaven til Streamline Pictures er basert på utgaven som ble vist på kino.

Realfilmen[rediger | rediger kilde]

I 1995 ble FOTNS igjen film. Denne gang var det Tony Randel som var regissør. Filmen hadde med kjente skuespillere som Gary Daniels, Malcom McDowell, Dante Basco, og Chris Penn. Filmen skilte seg på en del fra det opprinnelige manuset som ble delvis skrevet av Peter Atkins & Wynne McLaughlin.

Den nye knyttneven[rediger | rediger kilde]

Fra 2003 til 2004, ble det utgitt en OVAserie med Kenshiro. Denne serien er kjent som New Fist of the North Star, 新・北斗の拳, Shin Hokuto no Ken). OVAen er kun på tre episoder og er basert på Jubaku no Machi-romanen skrevet av Buronson og Tetsuo Hara.

I den postapokalyptiske verdenen har vannet blitt forgiftet bortsett fra noen få sikre kilder. En mann ved navn Sanga har laget en beskyttet sone. Mens Sangas hær drar ut for å skaffe seg vann og tyr til brutale metoder for å ta det med seg, støtter de på Kenshiro som ønsker å gjøre slutt på Sangas tyranni.

Hovedpersoner[rediger | rediger kilde]

 • Kenshirō (ケンシロウ) er den 64. arvingen til Hokuto Shinken etter sin adoptivfar, Ryuken. Han er ansett som «en av mektigste arvingene» i Hokuto Shinken historie på grunn av hans kjennskap til ulike legendariske teknikker, slik som «Musou Tensei».
 • Bat (バット) er en ung tyv som følger med Kenshiro. Han vokser opp til å starte «Hokutohærens motstandsgruppe», sammen med Lynn og Rihaku.
 • *Lynn (リン) er en ung jente som var vitne til at familien hennes ble drept og har siden ikke kunnet prate. Når Kenshiro møter på henne trykker han på noen bestemte punkter i nakken hennes og kan igjen snakke. Senere i serien blir det forklart at hun er den bortkomne tvillingsøsteren til Lui, keiserinnen av Gento.

Hokuto Shinken[rediger | rediger kilde]

 • Raoh (ラオウ) er den eldste av Ryuukens fire adoptivsønner. Han er den virkelige broren til Toki. Han trente under Ryuuken med et brennende ønske om å bli den sterkeste. Da Raoh hørte at Kenshiro skulle bli den neste arvingen til Hokuto Shinken brøt han tradisjonen og ga ikke opp sin Hokutostil. Han drepte Ryuuken etter at mesteren hans prøvde å hindre han fra å misbruke og vanære navnet og tradisjonen til Hokuto. Etter å ha dratt fra dojoen tar Raoh navnet «Ken'ō / Ken-Oh» («nevekonge») eller «Bōkyō-sei» og bygger seg en gigantisk hær til å erobre verden. Raoh bygde «City of Wailing Demons» og Cassandra-fengselet som ligger der. Raoh har sperret inne tusenvis av kampsportutøvere, inkludert lillebroren Toki. Rei av Nanto Suichō Ken forsøkte å stoppe han, men ble drept. Den store kampen mellom Raoh og Kenshiro endte uavgjort. Etter slåsskampen med Kenshiro brukte Raoh mye av sin tid på å helbrede seg for å så gjenoppta der han sluttet, å skaffe seg verdensherredømme. Raoh sparer Tokis liv etter at Toki mislykkes i å drepe Raoh grunnet av sykdom. Kouryuu forsøker å stoppe han, men til ingen nytte. I et siste oppgjør mellom Kenshiro og Raoh kidnapper han Yuria (Kenshiros forlovede) for å lokke fram Kenshiro. Han blir dødelig såret når Kenshiro avleverer et slag mot hjertet hans samtidig som han bruker «Musou Tensei»-teknikken, men begge gjør opp med hverandre før Raoh tar sitt eget liv uten å angre på det han har gjort. Raoh er at han er annerledes enn de andre røverbandene i og med han erobrer, men ikke ødelegger, noe som har gjort ham populær blant sivilbefolkningen. Det ble holdt en virkelig begravelse for den fiktive Raoh den 18. april 2007.[1]
 • Toki (トキ) er en snill og barmhjertig person som gir opp arven til Hokuto Shinken for å redde Kenshiro og Yuria. Han bruker kreftene sine til å helbrede. Under atomkatastrofen ble Toki utsatt for stråling. Når han først dukker opp i serien er han alvorlig syk, men fortsatt, en verdig kriger. Han var den som skulle ha størst muligheter blant de tre gjenværende Hokuto-kampsportutøvere: Kenshiro, Jagi og Raoh. Han ofret sitt eget liv for å drive Kenshiro til å bli sterkere gjennom tristhet og sorg (siden Hokuto Shinken er basert på tristhet og ensomhet) for hans kommende slåsskamp med Raoh.
 • Jagi (ジャギ) er den nest yngste av de fire Hokutobrødrene. Uærlig og ondskapsfull som han er stopper han ikke for noe for å vinne. Han ble stygt skjemmet av Kenshiro etter at han forsøkte å drepe ham. Jagi er besatt av å ødelegge broren og vanære hans rykte.
 • Ryūken (リュウケン) (også kjent som Kasumi Ramon i Fist of the Blue Sky-mangaen) er den 63. arvingen til Hokuto Shinken. Han adopterte og trente Raoh, Toki, Jagi og Kenshiro. Raoh drepte ham etter å ha feilet i å hindre han å misbruke Hokuto Shinken og etter at han valgte Kenshiro som den neste arvingen.
 • Kōryū (コウリュウ) studerte Hokuto Shinken sammen med sin gamle rival Ryuuken, men ga opp arven, selv om han han hadde en sterkere kampstil. For å hindre at kunnskapen om kamptilen hans skulle bli overlevert videre til neste generasjon bestemte Kouryuu seg for å leve et asketisk liv i fjellene. Han ble senere søkt opp og drept av Raoh.

Nanto Seiken[rediger | rediger kilde]

 • Nanto Rokusei Ken (南斗六聖拳, The Six Sacred Fists of the South Dipper) er en de seks primære stilene av Nanto Seiken. Nanto Seiken er delt i 102 forskjellige bransjer og hver av dem har en skjebne lenket til Nantostjernetegnet.
 • Nanto Koshuu Ken (南斗孤鷲拳, South Dipper Lone Eagle Fist; aldri kalt noe annet enn Nanto Seiken i TV-serien eller mangaen) «Mann av Jun-sei» (殉星, Martyrs Stjerne). Shin var en meget nær venn av Kenshiro, men han var forelsket i Yuria. Jagi klarte å overtale han om at i den nye verdenen ville Yuria trenge noen som var mer ærgjærrig enn Kenshiro til å kunne passe på henne. Shin slår ned Kenshiro, stikker syv hull i formen av Hokuto på brystet til Kenshiro og stikker av med Yuria.
 • 'Rei (レイ), Reis' foreldre ble drept og hans søster kidnappet av en mann med syv arr på brystet (egentlig Jagi). Han var ansatt som leiesoldat av Kiba Ichizou til å angripe Mamiyas hjemby, men han sviktet dem etter han møtte Ken. Etter at de begge slår seg sammen med Mamiya i å ødelegge Kibaklanen og redde Reis søster Airi. Han er den første som støter på Raoh mens han prøver å redde Lynn og Airi fra Roahs styrker. Reis' død ble skildret på en respektfull måte slik at leseren ikke ser noen grafiske eksplosjoner slik som vanligvis skjer med bandittene som blir drept av Hokuto Shinken.
 • Yuda (ユダ) sviktet Nanto Rokusei Ken og begynte å slåss på samme side som Raoh. Han kidnappet Mamiya på hennes tyveårsdag midt under feiringen hennes. Yuda drepte foreldrene hennes rett foran henne. Yuda kjempet senere mot Rei som var ankommet for å hevne seg for det Yuda hadde gjort mot Mamiya.
 • Shū (シュウ) var opprinnelig en av Southers øverstkommanderende, men oppdaget sin skjebne gjennom en ung Kenshiro. Da Kenshiro var ti år gammel dro Raoh han med opp til Nantotemplet for en verdighetsprøve. Kenshiro skulle beseire ti Nantokrigere eller dø i forsøket. Shū meldte seg frivillig til å være den tiende Nantokrigeren etter at han så hvordan Kenshiro reagerte på hans ki.
 • Souther (サウザー) kan ikke bli slått av de andre Nanto-kampstilene ettersom Shō-sei hersker over de andre Nantostjernene. Souther utnevner seg selv til Seitei etter Raohs skade og blir kjent som en grusom og hjerteløs mann. Han kidnapper barn til å bygge sitt «Holy Cross Mausoleum».
 • Yuria (ユリア) er Kenshiros forlovede. Hun ble kidnappet av Shin. Senere i serien, etter at de andre Nantostjerne har dødd ut ble hun den siste general og leder for Nanto Goshasei Ken som kriger mot Raoh.
 • Ōgai (オウガイ) er Southers læremester og adoptivfar. Han var en person som Souther virkelig likte i sine yngre dager, selv om han var adoptert behandlet Ogai Souther som sin egen sønn.
 • Airi (アイリ) er Reis yngre søster. På bryllupsdagen hennes ble foreldrene hennes drept av Jagi og hun ble kidnappet og solgt som slave. Hun maktet ikke å se alt det grusomme som skjedde foran seg og helte derfor gift i øynene sine. Fangklanen klarer få tak i henne og bruker henne mot Rei.
 • Shiva (シバ) er Shūs sønn, en modig gutt som reddet Kenshiro etter at han ble fanget og torturert av Souther. Han sprengte seg selv med en dynamittladning for å gi Kenshiro nok tid slippe unna.

Nanto Goshasei[rediger | rediger kilde]

Nanto Goshaseien 8 南斗五車星) har sverget å beskytte den siste Nanto-generalen.

 • Hyūi av vinden (風のヒューイ): En av de fem Nanto Goshasei og lederen av vindhæren. Han kjempet mot Kenshiro (i animen, men ikke mangaen) og tapte.
 • Shuren av flammene (炎のシュレン) er en av de fem Nanto Goshasei-generalene og lederen for Den røde armé. Shuren ønsker om å kunne hevne seg etter at Hyūi ble drept av Raoh.
 • Fudō av fjellene (山のフドウ) er en Nanto Goshasei-slåsskjempe. Fudō var tidligere en forferdelig tyv . Fudō angrep Hokuto dojoen og skremte vettet av en ung Raoh. Men en ung Yuria sto opp mot han og risikerte sitt eget liv da hun prøvde å redde noen hundevalper fra Fudōs rebalder.
 • Jūza av skyene (雲のジュウザ) og hans kampsport var den beste av Goshasei. Jūza hadde vokst opp med Yuria og ønsket å gifte seg med henne, men alle drømmene hans ble knust da han oppdaget at hun var hans halvsøster. På grunn av dette jaktet han alle de vakre jentene, men elsket virkelig ingen av dem.
 • Rihaku av sjøen (海のリハク) er militærgeneralen av Goshaseien og synes å ha kjent Yuria siden hun var liten. Han prøver å redde Yuria fra Raoh ved å først sette ut flere feller til han møter ham ansikt til ansikt i kamp.
 • (トウ) er Rihakus datter. Hun ble forelsket i Raoh etter at han reddet henne fra en flokk med sultne ulver da hun var en unge. Hun tar Yuria sted og forkler seg som den siste Nanto generalen.
 • Shion (シオン, Shion) er den yngre broren til Hyui og andrekommandant av vindhæren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]