Finsk lapphund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Finsk lapphund
Finsk gjeterhund, lapphund
Suomenlapinkoira.jpg
Hundetypespisshund, lapphund
OpprinnelseFinland Finland
EgenskaperBrukshund/familiehund
Livsløp13-15
StørrelseMellomstor (13–22 kg)
Passer forAktive
Anerkjennelser
FCIGr. 5 sek. 3
(FCI #189)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Finsk lapphund (FCI #189) er en mellomstor spisshundrase som kommer fra Finland og har lange tradisjoner som reingjetende vokterhund. På finsk heter den suomenlapinkoira.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Finsk lapphund

Opprinnelig fantes det to varianter av denne hunden: en korthåret og en langhåret. Lapsk vallhund ble anerkjent som egen rase i Finland i 1966, samtidig som man forsto at variantene var såvidt forskjellige at man alt i 1970 bestemte seg for å dele rasen. Det ga opphavet til finsk lapphund, som altså har lengre pels og ellers skiller seg på noen andre punkter.

Finsk lapphund har lange samiske tradisjoner som reingjetende vokterhund, men hundene vokter også reinflokken mot ulv, jerv og bjørn. Typen er trolig svært gammel, men hvor gamle dagens hunder kan hevdes å være vet man ikke nok om for øyeblikket, men det har vært antydet at finsk lapphund kan være en direkte etterkommer av den opprinnelige lapphunden. Dette mangler imidlertid dokumentasjon. Ifølge den finske kennelklubben var finsk lapphund den femte mest populære rasen i Finland i 2008.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Finsk lapphund er en middels stor og noe rektangulær spisshund, med kraftig benstamme og muskulatur. Den har sterk rett rygg og dypt bryst, og svakt opptrukket buklinje. Hodet er relativt kort og kileformet, med tydelig markert stopp, stramme lepper og bredt ansatte mørke øynene som gir den et livlig uttrykk. Relativt korte spisse stående ører, som luter litt framover og er bredt ansatte. Halen bæres ringlet over ryggen, men faller ofte ned når hunden står rolig.

Pelsen er relativt lang, rett, litt grov og står litt ut fra kroppen. Denne hunden skal ha såkalte bukser på bakbena. Den skal være funksjonell for arktisk klima. Myk og tett underull. Alle farger er tillatt, men grunnfargen skal dominere.

Hannene blir ca. 46–52 cm i skulderhøyde og veier gjerne omkring 18–20 kg. Tispene blir ca. 41–47 cm i skulderhøyde og veier gjerne 3–5 kg mindre.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Finsk lapphund er en utpreget brukshund, som egner seg ypperlig som gjeterhund i utmark, gårdshund. Den har stor arbeidskapasitet og tåler godt nordiske klimaforhold. Rasen er også en utmerket familiehund og kan godt benyttes i en rekke former for hundesport

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Finsk lapphund er en energisk og meget modig hund, men også en rolig, avbalansert og trivelig hund. Den er veldig sosial og glad i mennesker. Den trenger mye mosjon og aktivisering, trives best når den kan være mye ute, der den kan få utløp for all energien sin. Rasen er veldig lærenem og aktiv. Den er snill overfor barn og dyr.

Annet[rediger | rediger kilde]

Finsk Lapphund er en sunn rase. Til å være såpass langhåret trenger den forholdsvis lite pelsstell. På sommeren er det svært viktig at de har tilgang til skygge og kaldt vann; det kan bli svært varmt for en hund som trives best i snø og kulde.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]