Sentrum (Finnsnes)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Finnsnes Sentrum)
Hopp til navigering Hopp til søk
Torget midt i Finnsnes sentrum, også kalt Sevaldsens plass
Arvid Hanssens plass, med rådhuset og kulturhuset

Sentrum av Finnsnes, Troms strekker seg fra havneområdet "Lundkaia" til Finnsnesvannet, og består av en rekke større forretningsbygg av nyere dato. Sentrum er omkranset av knauser og åser, hvor de eldste boligområdene i byen ligger. Blant disse kan man nevne Finnsneshaugen, Lia, Bjørklia, Heimly og Hamna. Sentrum og boligfeltene rundt har et samlet folketall på cirka 1400.

Det er i de senere år satt i gang en del tiltak for å forskjønne bykjernen. I juli 2002 ble det avduket en byste av forfatteren Arvid Hanssen foran kulturhuset, på plassen som fikk navnet Arvid Hanssens plass. Den nye trafikkterminalen på Lundkaia som åpnet i 2006 har blitt betegnet som et "smykke". Like ved trafikkterminalen ble det samme år avduket en statue som forestiller sjøfareren Ottar fra Hålogaland, som kan ha bodd i Lenvik.

Også Finnsnesvannet har vært igjennom en forskjønningsprosess. I løpet av 2006 ble det bygget utescene ved vannkanten og installert fontene midt ute i vannet. I tillegg har vannet blitt grundig renset. I mørketiden tennes dessuten hvert år "Adventsparken", en lysdekorasjon som strekker mellom trærne i parken rundt vannet.

Det ligger flere skoler i Finnsnes sentrum. I Sjøgata ligger Nordborg videregående skole og på Heimly er det studiesenter med høyskoletilbud. Gamle Finnsnes ungdomsskole, som ligger like ved sentrum er en treparallells 8.-10.-skole som innbefatter skolekretsene Finnsnes, Fagernes og Trollvik. Den ble nedlagt etter skoleåret 2014/2015 for at elevene flytter over til den nye skolen. I kanten på marka, like ved boligfeltet Øvre Hamna ligger Finnsnes barneskole og Finnsnes ungdomsskole. Barneskolen har ca. 320 elever fra 1.-7. klasse. Den nye ungdomsskolen ble bygget like ved barneskolen i 2015 og ble offisielt åpnet 7. september 2015.