Finnmarkslaget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Finnmarkslaget i Oslo er en norsk organisasjon for utflyttede Finnmarkinger i Oslo og omegn. Organisasjonen ble opprettett 30. januar 1940. En lignende gruppe kalt Finnmarkslaget i Trøndelag ble etablert i 2011 i Trondheim.

Laget består av en gjeng med utfløtta finnmarkinger og deres etterkommere som trives godt i lag. Laget møtes både i Oslo og på feriehjemmet «Hygga» på Rødtangen på Hurumlandet.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Laget ble stiftet i januar 1940 av en gruppe studenter som lengtet hjem. Den gang var det ikke bare å sette seg på et fly, men en strabasiøs reise over land og vann. Det har vært aktiviteter som egen avis, bridgelag, idrettslag, kor og revygruppe, og sosiale sammenkomster. Under krigen lå laget i dvale, men i 1945 reiste det seg som en fugl Føniks av asken og betød mye for evakuerte finnmarkinger.

Hygga[rediger | rediger kilde]

I 1955 kjøpte laget eiendommen Hygga på Rødtangen.

Det var et stort økonomisk løft for et lag som ikke eide nåla i veggen, men takket være en energisk formann og ditto styre, ble det arrangert dansefester flere ganger i uken og i løpet av fem år var Hygga nedbetalt.

Det var jo ikke vanlig å ha bil den gangen så reisen ut gikk med buss og båt sommerstid.

På Hygga møtes laget idag til dugnader og loppemarked, ferieopphold for besteforeldre og barnebarn og andre felles arrangement.

Hygga har siden 1955 gjennomgått flere store utvidelser som anneks med soverom, kjøkken og bad. Eiendommen har lekehus, sandkasse, lekeapparater og trampoline.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]