Hopp til innhold

Finnian av Moville

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Finnian av Moville
Fødtca. 495Rediger på Wikidata
Dødca. 589Rediger på Wikidata
Moville
BeskjeftigelseMisjonær Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetUlaid

Sankt Finnian eller Uinniau av Moville[1](495589) var en kristen misjonær som ble en legendarisk figur i middelalderens Irland. Hans festdag er 10. september. Han er skytshelgen for provinsen Ulster i Irland. Han bør ikke forveksles med Finnian av Clonard.

Tradisjonell historieskrivning mener at han var en etterkommer av Fiatach the Fair og født i Ulster, men dette har blitt utfordret av Thomas Owen Clancy, en amerikanske forsker på keltiske studier.[2]

Finnian skal ha studert under Colman av Dromore og Mochae av Noendrum, og til sist ved Candida Casa (Whithorn), hvor han deretter reiste til Roma og kom tilbake til Irland med en komplett utgave av Hieronymus' bibelutgave Vulgata. Han var grunnlegger av den berømte skolen ved Druim Fionn på omtrent denne tiden. Legenden vil ha det til at han forsøkte å omvende Tuan mac Cairill til kristendommen. Dette var en mytisk figur som var den siste gjenværende av den partholonske rase, i henhold til irsk mytologi, og mens Finnian så gjorde hadde den berømte Scéal Tuáin maic Cairell fortalt til ham. Dette er en tekst om erobringen eller bosetningen av Irland, en kilde for det kjente verket Lebor Gabála Érenn.

Finnians mest framstående elev ved Moville var Columba av Iona. Tradisjonen vil ha det til at det var Columbas hemmelige og ulovlige avskrift av Finnians bok Vulgata som til sist førte til at han ble landsforvist til Iona. Hva som gjenstår av kopien, sammen med den kiste som inneholdt den, er i dag oppbevart på Irlands nasjonalmuseum. Det er kjent som Cathach eller Battler, og ble fraktet med som hellig gjenstand i krigføring av slekten O'Donnell. Den innerste kisten ble gjort av Cathbar O'Donnell i 1084, men den ytre er et verk fra 1300-tallet.

Finnian skrev også et sett med leveregler for munker, også et regelsett for overtredelser, regler som ble utgitt av Wasserschleben i 1851.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ navnet er også skrevet Finian, Finnén, Finnen, Fennin, Findbarr, Findbar, Vinnian, Vinnin, Winnin, Winin, Wynnin, Uinniau; latinsk Vinnianus; irsk Findbarr moccu Fiatach
  2. ^ I 2001 argumenterte Thomas Owen Clancy ved Universitetet i Glasgow at sankt Finnian og sankt Ninian var en og samme person, og at forvirringen hadde sin årsak ikke mindre enn en skrivefeil fra 700-tallet.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Clancy, T. O. (2001): «The real St Ninian», i Innes Review, 52, ss. 1–28
  • MacKillop, James (1998): A Dictionary of Celtic Mythology, Oxford

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]