Hopp til innhold

Finlay (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Finlay
LandCanadas flagg Canada
ProvinsBritisk Columbia
Lengde402 km
Nedbørfelt43 000 km²
StartThutadesjøen
  – Høyde1 200 moh.
MunningWillistonsjøen
  – Høyde748 moh.
Finlay
Kart
Finlay
56°53′38″N 124°57′02″V

Finlay er ei elv i provinsen Britisk Columbia i Canada. Den ligger i elva Mackenzies nedbørfelt, og er 402 km lang, med et nedbørfelt43 000 km².

Elva har sitt utspring like øst for det kontinentale vannskillet i Rocky Mountains. Den renner ut fra Thutade Lake, først mot nordøst og senere i sørøstlig retning til den munner ut i reservoaret Willistonsjøen, som ble dannet ved byggingen av W.A.C. Bennett-demningen i elva Peace i 1968. Før dette ble Peace-elva dannet ved samløpet av Finlay og elva Parsnip fra sør, men det tidligere samløpet ligger nå under reservoaret. Finlay renner gjennom en enorm høyfjellsregion, som er helt veiløs og praktisk talt ubebodd, med unntak av noen små indianerbosetninger.

Elva er oppkalt etter oppdageren John Finlay, som reiste et stykke oppover elva i 1797. Den første europeeren som reiste langs elva helt til utspringet var pelshandleren og oppdageren Samuel Black i 1824.

Finlay er den av Mackenzies tilløpselver som har sitt utspring lengst fra Mackenzies munning i Beauforthavet, og er dermed en del av elvesystemet Finlay–Peace–Slave–Mackenzie, som med en lengde på 4 241 km er verdens 12. lengste elv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]