Hopp til innhold

Slave (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slave
LandCanadas flagg Canada
Provins/territoriumAlberta, Nordvestterritoriene
Lengde434 km
Nedbørfelt616 400 km²
StartAthabascasjøen
  – Høyde213 moh.
MunningStore Slavesjø
  – Høyde156 moh.
Slave
Kart
Slave
58°42′09″N 111°11′47″V

Slave er ei elv i provinsen Alberta og Nordvestterritoriene i Canada. Den renner fra Athabascasjøen og munner ut i Store Slavesjø. Den er 434 km lang, men med tillegg av tilførselselven Peace1 923 km er elveføret 2 357 km langt. Det har et nedbørfelt616 400 km².[1]

Elvenavnet antas å komme fra det athabaskiske «Deh Gah Got'ine», som er navnet på slavey-gruppen av dene-urbefolkningen[2] og har ingenting å gjøre med slaveri.

Slave har sitt utspring i Peace-Athabascadeltaet ved Athabascasjøen, hvor elvene Peace og Athabasca møtes. Elva renner derfra nordover inn i Nordvestterritoriene og munner ut i Store Slavesjø nord for Fort Resolution. Fra Store Slavesjø renner elva Mackenzie videre til Beauforthavet.

Slave og strykene ved Fort Smith er blant de beste områdene for elvepadling i verden. Det er fire strykstrekninger: Pelican Rapids, Rapids of the Drowned (De druknedes stryk), Mountain Portage Rapids, og Cassette rapids. Strykene spenner fra lette i klasse I, til ufarbare stryk i klasse VI, hvor flere padlere har omkommet.

Elva er hjemsted for den nordligste kolonien av amerikapelikan i Nord-Amerika. Pelikanene hekker på mange av øyene i Mountain Portage Rapids. Øyene er et fuglereservat, og er stengt for menneskelig trafikk fra 15. april til 15. september, ettersom kan forlate reirene sine i stort omfang hvis de blir forstyrret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rivers Arkivert 4. april 2007 hos Wayback Machine. i Atlas of Canada. Besøkt 7. november 2008
  2. ^ Slave River. (2006) i Encyclopædia Britannica. Besøkt 7. november 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]