Slave (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Slave
Slave

Kart over Slave

Land Canada Canada
Provins/territorium Alberta, Nordvestterritoriene
Lengde 434 km 
Nedbørfelt 616 400 km² 
Start Athabascasjøen
  – Høyde 213 moh.
Munning Store Slavesjø
  – Høyde 156 moh.

Slave er ei elv i provinsen Alberta og Nordvestterritoriene i Canada. Den renner fra Athabascasjøen og munner ut i Store Slavesjø. Den er 434 km lang, men med tillegg av tilførselselven Peace1 923 km er elveføret 2 357 km langt. Det har et nedbørfelt616 400 km².[1]

Elvenavnet antas å komme fra det athabaskiske «Deh Gah Got'ine», som er navnet på slavey-gruppen av dene-urbefolkningen[2] og har ingenting å gjøre med slaveri.

Slave har sitt utspring i Peace-Athabascadeltaet ved Athabascasjøen, hvor elvene Peace og Athabasca møtes. Elva renner derfra nordover inn i Nordvestterritoriene og munner ut i Store Slavesjø nord for Fort Resolution. Fra Store Slavesjø renner elva Mackenzie videre til Beauforthavet.

Slave og strykene ved Fort Smith er blant de beste områdene for elvepadling i verden. Det er fire strykstrekninger: Pelican Rapids, Rapids of the Drowned (De druknedes stryk), Mountain Portage Rapids, og Cassette rapids. Strykene spenner fra lette i klasse I, til ufarbare stryk i klasse VI, hvor flere padlere har omkommet.

Elva er hjemsted for den nordligste kolonien av amerikapelikan i Nord-Amerika. Pelikanene hekker på mange av øyene i Mountain Portage Rapids. Øyene er et fuglereservat, og er stengt for menneskelig trafikk fra 15. april til 15. september, ettersom kan forlate reirene sine i stort omfang hvis de blir forstyrret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rivers i Atlas of Canada. Besøkt 7. november 2008
  2. ^ Slave River. (2006) i Encyclopædia Britannica. Besøkt 7. november 2008