Finlands olympiske fortjenstkors

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Finlands olympiske fortjenstkors (finsk: Suomen olympialainen ansioristi, svensk: Finlands olympiska förtjänstkors) er en finsk utmerkelse innstiftet i 1952 av president Juho Kusti Paasikivi i anledning av Sommer-OL i Helsingfors i 1952.[1]

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Finlands olympiske fortjenstkors er inndelt i to klasser:

  • 1. klasse
  • 2. klasse

I tilknytning til fortjenstkorset ble det innstiftet en medalje, kalt Finlands olympiske fortjenstmedalje (Finlands olympiska förtjänstmedalj, finsk: Suomen olympialainen ansiomitali).

Insignier[rediger | rediger kilde]

Tegnet for Finlands olympiske fortjenstkors består av en hvitemaljert kors (stjerne) med fem utbøyde armer med innsvingninger ytterst og med kuler i spissene. I midten bærer korset de olympiske ringer. Over vinklene mellom korsarmene nederst er det plassert en finsk løve, lik den i Finlands riksvåpen. I de øvrige korsviklene finnes grankvister. Over korset er det plassert en skål med flammetunger.[2] For 1. klasse er fortjenstkorset i forgylt sølv, for 2. klasse i sølv.

Fortjenstmedaljen har fortjenstkorset preget som motiv på rund sølvmedalje.[3]

De to klassene av fortjenstkorset er opphengt i bånd av forskjellig utforming: 1. klasse til å bære rundt halsen, 2. klasse til å bære i bånd på brystet. Medaljen er også opphengt i bånd til å bære på brystet. Både kors og medalje er opphengt i lyst blått bånd med smale hvite striper, tre i midten og én ved hver av kantene. Blått og hvitt er fargene i Finlands flagg.

Insigniene er utformet av Oskar Pihl.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Finlands olympiske fortjenstkors ble tildelt i forbindelse med de olympiske sommerleker i 1952 og var en engangsforeteelse. 1. klasse ble tildelt medlemmer av Den internasjonale olympiske komité, ledere for nasjonale olympiske komitéer og idrettsforbund og styremedlemmer i organisasjonskomitéen. 2. klasse ble tildelt personer med lavere status. Det ble utdelt 283 fortjenstkors i gull, hvorav 116 til finner, og 700 fortjenstkors i sølv, hvorav 508 til finner. Medaljen ble utdelt i et antall av 2000, der 1732 gikk til finner.[4]

Norske mottagere[rediger | rediger kilde]

Kong Olav var blant mottagerne av 1. klasse av Finlands olympiske fortjenstkors.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Finlands olympiska förtjänstkors och -medalj» Arkivert 24. mai 2012 hos Wayback Machine., Uppslagsverket Finland, besøkt 16. juni 2012.
  2. ^ Poul Ohm Hieronymussen og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966, s. 114.
  3. ^ «DigitaltMuseum: Medalje». DigitaltMuseum. Besøkt 16. juni 2012. 
  4. ^ Jani Tiainen: Suomen kunniamerkit. The orders, decorations and medals of Finland, Tammerfors: Apali, 2010, s. 290.
  5. ^ «Kong Olavs dekorasjoner», kongehuset.no, besøkt 16. juni 2012.