Filipine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
I hasselnøtter kan det en sjelden gang være to nøttekjerner i samme skall, og da kan man spille filipine.

Filipine er et spill eller en selskapslek som man kan leke i julen eller til andre tider på året når det spises nøtter.

Leken starter ved at en finner to nøttekjerner i samme skall. Forekomst av slike «tvillingnøtter» er sjelden, en undersøkelse tyder på at det opptrer i 0,7 % av alle hasselnøtter.[1] Finneren spiser den ene nøttekjernen selv og gir den andre til en venn, som vil være med på spillet. Neste gang de to spillerne treffes, eller på et avtalt tidspunkt, gjelder det å huske å si ordet «filipine» til den andre. Den som sier ordet først, har vunnet og kan ha krav på en gave eller premie fra den andre, i henhold til avtalte ved spillets start.

Leken finnes i flere europeiske land. Den kom til Norge fra Tyskland via Frankrike og Danmark, og både i Norge og Sverige har den vært kjent siden tidlig på 1800-tallet.[2] I TV-serien Nissene over skog og hei fra 2011 var filipine et vesentlig element i handlingen.

Navnet har ikke noe med landet Filippinene å gjøre, men kommer kanskje av det tyske vielliebchen («kjæreste»).[3] En alternativ forklaring er at opphavet er det latviske ordet filibas («lite par»).[4]

Fotnoter og referanser[rediger | rediger kilde]