Filaret Vakhromejev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Filaret Vakhromejev
Mitrapalit Filaret 01.jpg
Født21. mars 1935 (83 år)
Moskva
Far Varfolomej Vakhromejev
Utdannet ved Moskvas teologiske akademi
Beskjeftigelse Prest
Nasjonalitet Sovjetunionen, Russland, Hviterussland
Utmerkelser
13 oppføringer
4. klasse av Orden for tjeneste for fedrelandet, Ordenen folkenes vennskap, Vennskapsordenen, Helt av Hviterussland, Æresordenen, Aleksander Nevskij-ordenen, 3. klasse av Ordenen for fortjenester, 1. klasse av Sergij Radonezjskij-ordenen, Francysk Skaryna-medaljen, Q2445478, Francysk Skaryna-ordenen, Ordenen for vennskap mellom folkene, Q4375459
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Metropolitt Filaret av Minsk og Slutsk, eksark av hele Kviterussland (2009)

Filaret (russisk Филарет, borgerlig navn Кирилл Варфоломеевич Вахромеев [Kirill Varfolomejevitsj Vakhromejev]; kviterussisk Філарэт, borgerlig navn Кірыл Варфаламеевіч Вахрамееў [Kiryl Varfalamejevitsj Vakhramejeŭ]; født 21. mars 1935 i Moskva) er metropolitt av Minsk og Slutsk og eksark av hele Kviterussland, dvs. er overhodet for den russisk-ortodokse kirke i Kviterussland.

Etter å ha blitt munk i 1959, ble Filaret ordinert til prest i 1961 og til epark (biskop) i 1965. Han ble opphøyd til erkeepark i 1971 og til metropolitt i 1975. Etter en periode som erkeepark av Berlin og Sentral-Europa ble han i 1978 utnevnt til metropolitt av Minsk og Kviterussland. Tittelen ble endra til metropolitt av Minsk og Grodno, eksark av hele Kviterussland i 1989 og til metropolitt av Minsk og Slutsk, eksark av hele Kviterussland i 1992.

I tillegg har han fra 1979 til 1984 vært administrator av Korsun eparki (med sete i Paris) og eksark av Vest-Europa, og siden 1985 hatt ansvaret for de stavropegiale russisk-ortodokse menighetene i Finland. I 2009 utpekte synoden Filaret til en av tre kandidater til å etterføge Aleksij II som patriark av Moskva og hele Russland, men valget falt til slutt på Kirill.

Filaret er høyt dekorert med en rekke ordener, både nasjonale og internasjonale, verdslige og geistlige (fra bl.a. Sovjetunionen, Russland, Kviterussland og Polen; den russisk-ortodokse, polsk-ortodokse, tsjekkoslovakisk-ortodokse kirke og den ortodokse kirke i Jerusalem).Forgjenger:
 Antonij Melnikov 
Metropolitt av Minsk og (eksark av hele) Kviterussland
(1978–d.d.)
Etterfølger:
 — 
Forgjenger:
 Leontij Gudimov 
Erkeepark av Berlin og Sentral-Europa
Etterfølger:
 Melkhisedek Lebedev 
Forgjenger:
 Filaret Denysenko 
Patriarkens vikar og erkeepark av Dmitrov
Etterfølger:
 Vladimir Sabodan