Fidelity Medallion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Fidelity Medallion (norsk: Troskapsmedaljen) er en militær utmerkelse fra revolusjonstidens USA. Medaljen ble innstiftet under den amerikanske uavhengighetskrigen i 1780 av Den kontinentale kongress til belønning av de tre menige i New York State Militia som fanget den britiske offiseren John André. På grunn av dette kalles utmerkelsen også Andrémedaljen.

Fidelity Medallion var den første militære utmerkelse som ble innført i USA, innstiftet to år før Badge of Military Merit, men den ble aldri permanent, og regnes av ettertiden mest som en minnemedalje.

Fidelity Medallion er en oval medalje som på advers i midten har en kartusj med et bånd med innskriften «FIDELITY» over, det hele omgitt av en krans. På revers finnes det en krans og utenfor denne står innskriften «AMOR PATRIÆ VINCIT», latin for fedrelandskjærligheten seirer. Medaljen var til å bære rundt halsen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Frank Foster og Lawrence Borts: Military Medals of the United States, Fountain Inn: MOA Press, 2010, s. 6 og 59
  • Kerrigan, Evans E.: Guidebook of U.S. Medals: A Complete Guide to the Decorations and Awards of the United States from 1782 to Present, Noroton Heights, CN: Medallic Publishing Co., 1994, s. 148