Feriha Öz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Feriha Öz
Født1933Rediger på Wikidata
Kadıköy
Død2. apr. 2020Rediger på Wikidata
Tyrkia
BeskjeftigelseAkademiker, patolog Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyrkia

Ganime Feriha Öz (født 1933 i Kadıköy ved Istanbul i Tyrkia, død 2. april 2020) var en tyrkisk patolog og professor.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Feriha Öz gikk ut av grunnskolen i 1951 fra en pikeskole. Hun fullført medisinstudiet i 1957 ved Universitetet i Istanbul.[1]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter medisinstudiet arbeidet hun som lege ved det statlige helsesenter i Akdağmadeni i den sentralanatoliske provinsen Yozgat. I 1959 ble hun ansatt som vitenskapelig assistent ved lærestolen for patologi ved Universitetet i Istanbul. Öz kvalifiserte seg i 1962 som faglege for patologi med et arbeid vedrørende mitralklaffstenose.

Fra 1963 til 1972 arbeidet hun som patolog ved den kirurgiske klinikk i bydelen Cerrahpaşa i Istanbul.[2] Etter at hun ble assisterende professor i 1968 med et arbeid om histopatologiske endringer i nyrene på grunn av anestesi med halothan og eter, ble hun full professor med et habilitasjonsskrift om endringer av lymfeknutene hos barn med aksidensiell thymus-atrofi. Hun underviste frem til sin emeritering i 2000 ved lærestolen for patologi[3][4] og var grunnleggelsesmedlem av det medisinske fakultet ved Det trakiske universitet i Edirne og det medisinske fakultet i Haliç-universitetet i Istanbul.

I bokform offentliggjorde hun i 2005 et anatomisk atlas om lesjoner på skjoldbruskkjertelen. Hun offentliggjorde vitenskapelige artikler blant annet for dagtidsskriftene Yeni Tıp Alemi, Türk Tıp Cemiyeti Mecmuası, Cerrahpaşa Tıp Bülteni, Journées Médicales du Proche et du Noyen Orient og Çağdaş Hekim.

Den 2. april 2020 døde Feriha Öz av COVID-19. Tyrkias helseminister kondolerte familien, og i mange tyrkiske aviser kom det omtale om hennes liv og hennes bortgang.[5]

Hun var gift og hadde to barn.[1]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]