Færdesmyra naturreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ferdesmyra»)
Færdesmyra
LandNorge[1]
Ligger iSør-Varanger
VerneformNaturreservat
Areal14,221
Opprettet26. mai 1972
Kart
Færdesmyra naturreservat
69°43′39″N 29°15′41″Ø

Færdesmyra naturreservat er et naturreservat i Sør-Varanger kommune. Reservatet er opprettet for å bevare et særegent og utpreget frostpåvirket myrområde med palser og høye strengtuer. De høyeste palsene drøye 3 meter, og ligger samlet i et mindre område like nord for Færdesvann. Palsene på Færdesmyra er, som ofte ellers i Øst-Finnmark, knyttet til kvabb-avleiringer der sen-istidens store smeltevannselver en gang munnet ut i havet. Kvabb er grovere enn leire og finere enn sand, og gir mest telehiv av alle jordarter.

Færdesmyra er jevnt over ei næringsfattig myr. I palslaggenes mykmatter, som får et ekstra tilskudd av næring fra palsens smeltevann, kan man finne de østlige artene brannull og lappstarr. I kanten av og nede i sprekkene på palsene finnes rikelig med finnmarkspors. Færdesmyra er et stort og variert myrområde. Variasjonen mellom åpent vann, våtmyr og tørrere, mer vegetasjonsrike områder, gir god mattilgang og et godt utvalg av reirplasser for våtmarksfugl.[2]

Bestemmelser for reservatet.[3][rediger | rediger kilde]

  • Landskapet skal være fredet mot alle tekniske inngrep som vegbygging, oppføring av bygninger og anlegg av enhver art, drenering, oppdyrking, torvtekt, framføring av ledninger eller annen virksomhet som medfører terrenginngrep og forstyrrelser av naturmiljøet.
  • Alle planter, herunder levende og døde trær, skal være fredet mot skade og ødeleggelse av enhver art som ikke skyldes vanlig ferdsel, bærplukking eller lovlig beite. Bruk av kjemiske plantevernmidler eller gjødselstoff er forbudt.
  • Ville pattedyr og fugler med bo og reir skal være fredet mot skade og ødeleggelse av enhver art, med unntak av jakt på rype, hare, rødrev og villmink etter vanlige regler.
  • Reindrift skal kunne foregå som tidligere.
  • Bærplukking er tillatt etter gjeldende regler.
  • Motorisert ferdsel er bare tillatt på vinterføre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Common Database on Designated Areas, besøkt 26. juni 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Faktaark fra Direktoratet for Naturforvaltning». Arkivert fra originalen 30. september 2007. Besøkt 28. august 2007. 
  3. ^ FOR 1972-05-26 nr 03: Forskrift om fredning av Færdesmyra naturreservat

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]