Fenoderee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fenodyree er en mansk alv, en liten nisse, eller en form for ånd i folketroen som er særlig framtrenden i mansk folkeminne. Fenodyree benyttes stundom som et særskilt navn og tidvis som navn på en gruppe rare vesener. Alternative skrivemåter er fendodyree, phynodderee, phynnodderee, eller Fynnoderee yn Foldyr Gasteyer. Han er liten og hårete, særlig rundt leggene, omtrent som en liten satyr. Fenodyree blir faktisk benyttet for satyr i den manske versjonen av Bibelen for 1819 (Jesajaboken 34:14; en moderne engelsk versjon oversetter satyr som «wild goat», villgeit).[1]

Fenodyree liker å jobbe mye og hardt fra morgen til kveld med jordbruksoppgaver som gjeting, slåtting, og tresking. Hans eneste betaling er mat og drikke og ville tjene bonden lojalt inntil bonden ga ham noe klær. I en versjon av fortellingen var klærne ikke bra nok og fenodyreen forsvant i sinne; i en annen fortelling mente han at klærne var usunne og forsvant, igjen i sinne. Fenodyree er sterke, men deres intelligens er ikke like sterk, og de er lette å fornærme.

Fenodyree har en tragisk undertone da dette vesenet var en gang tenkt som en flott og kjekk fyr som en uddereek, men ble omformet til en liten og stygg fyr for å oppbevarte ei menneskelig jente fra Glen Aldyn. En fortelling sier at han ble straffet for at han uteble et drikkelag blant sine egne.

Glashtin som er kjent sør på Man er antagelig identisk med fenodyree.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]