Hopp til innhold

Fengshen Yanyi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Helter fra Fengshen Yanyi; til venstre: Wen Taishi og Bi Gan; til høyre: Kong Zhou av Shang og hans favorittkonkubine, reveånden Daji.

Fengshen yanyi[a] er en klassisk roman som ble til på 1500-tallet i Kina. Den er en slags historisk roman, og handlingen er lagt til overgangen mellom Shang-dynastiet og Zhou-dynastiet, ca. 1050 f.Kr.

Det antas at romanen ble forfattet enten av Xu Zhonglin (døde i 1566) eller av Lu Xixing (død 1601). Den er en av de viktigere litterære talemålsskinesiske verker i guder-og-demoner (shenmo)-sjangeren skrevet på Mingdynastiets tid (1368–1644).[1] Den er på 100 kapitler og ble først publisert i bokform mellom 1567 og 1619.[1] En annen kilde mener førsteutgivelsen var i 1605.[2] Verket inneholder elementer fra historie, folklore, mytologi, legender og fantasi.[3]

Det dreier seg for det meste om kampen mellom den fordervede Shang-herskeren Shang Zhou og den fremadstormende Zhou-lederen kong Wu. Selv om dette er en fantasifull roman av relativt ny dato, bygger den på muntlig og skriftlig overlevert, eldgammelt materiale om taoistiske helter og guder, monstere og ånder som hjelp kong Wu mot den onde hersker, eller som bistod den onde kong Zhou mot den hersker som hadde mottatt det himmelske mandat.

Anstiftet til det av sin konkubine, reveånden Daji, myrder kong Zhou sine tro ministre og til og med sin egen sønn. Etter Shang-styrets sammenbrudd, kong Zhous selvmord og Kiang Ziyas eksorsisme av den onde Daji, kan kong Wu belønne sine nærmeste hjelpere med deler av sitt nye kongedømme. Slik ble Zhou-dynastiets føydalsystem til. De døde og drepte helter, også de som kjempet på fiendesiden, får en plass i et mytisk gudepantheon.

Romanen bringer en lang rekke skildringer av slag der hovedpersonene ikke bare kjemper med vanlige våpen, men også med ord. De endeløse bataljene gir boken et monotont preg, selv om forfatteren har med uventede elementer som f.eks. å introdusere taoistiske trollmenn og presentere buddhistiske guddommer.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ kinesisk: 封神演義, pinyin: Fēngshén yǎnyì, eller 封神榜, Fēngshén bàng

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Haase, Donald (2008). The Greenwood Encyclopedia of Folktales and Fairy Tales: A-F. Greenwood Publishing Group. s. 340. ISBN 0-313-33442-0. 
  2. ^ Chang, Kang-i Sun (2010). The Cambridge History of Chinese Literature Volume II: From 1375.
  3. ^ Chew, Katherine Liang (2002). Tales of the Teahouse Retold: Investiture of the Gods. Page XI. ISBN 0-595-65161-5.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]