Felix Genzmer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Felix Genzmer
Felix Genzmer.JPG
Født25. mars 1878
Malbork
Død19. august 1959 (81 år)
Tübingen
Beskjeftigelse Dommer, jurist, universitetslærer
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
Nasjonalitet Tyskland
Språk Tysk
Medlem av Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien, Corps Hasso-Nassovia

Felix Stephan Hermann Genzmer (født 25. mars 1878 i Marienburg i Vestpreussen, død 19. august 1959 i Tübingen) var en tysk jurist, rettshistoriker og medievist.

Liv[rediger | rediger kilde]

Felix Genzmer stammet fra en juristfamilie. Faren, Stephan Genzmer, var senatspresident i Preußisches Oberverwaltungsgericht, og hans yngre bror, Erich Genzmer, ble professor i romer- og sivilrett ved universitetet i Hamburg.

Genzmer studerte retts- og statsvitenskap i Berlin og Marburg fra 1896 til 1898. Før første verdenskrig hadde han forskjellige stillinger i retts- og statsapparatet, og under krigen tjenestegjorde han som soldat og ble belønnet med Jernkorset. I 1920 ble han utnevnt til professor i offentlig rett ved universitetet i Rostock, og fra 1922 hadde han samme stilling ved universitetet i Marburg. Etter nazistenes maktovertagelse i 1933 ble han medlem av SS, og fra 1937 var han medlem av NSDAP. Fra 1940 hadde han en stilling ved universitetet i Tübingen. Han trakk seg tilbake i 1945.

Virke[rediger | rediger kilde]

Genzmer er mest kjent for sin tyske oversettelse av Edda, som utkom 1912–1920, og siden ble utgitt i en rekke ny opplag. Han skrev også en rekke oversettelser og artikler innenfor norrøn og germansk filologi, samt tysk retts- og religionshistorie.