Feier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norsk feier anno 1960.
Foto: Leif Ørnelund, Byhistorisk samling, Oslo Museum.
Dansk «skorstensfejer» iført tradisjonell, svart feieruniform 2007. Siden 1800-tallet har det vært vanlig å bære flosshatt, særlig i Nord-Europa. I Norge er hatten nå byttet ut med svart kaps.

Feier, nåværende tittel brannforebygger, tidligere kalt skorsteinsfeier, er en yrkesbetegnelse på en faglært person som feier og reingjør skorsteiner, røykkanaler, ildsteder, sentralfyrings- og ventilasjonsanlegg for å forebygge brann og avgassutslipp. Hovedoppgaven er å fjerne sot og eventuelt tjære som setter seg på innsida av skorsteinen når en fyrer og forbrenninga er dårlig. Feieren går også tilsyn, dette er for å forebygge brann i fyringsanlegget samt resten av bygget, under tilsynet sjekker de branntekniske installasjoner av fyringsanlegg og oljetanker i boliger og andre bygg samt andre branntekniske installasjoner i boliger. De skal også informere om fyringsteknikk og brannvern.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Feierfaget oppstod i byer i Europa på 1600-tallet for å hindre pipebrann, en vanlig årsak til hus- og bybranner. I Norge kom de første feierne til Bergen fra Danmark og Tyskland i 1710.

Feierne ble etterhvert en viktig og synlig yrkesgruppe i byene, og det oppstod flere folkelige forestillinger og tradisjoner knyttet til dem. Feierne var blant annet flere steder ansett som lykkebringere.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Feiervesenet i Norge er regulert etter brann- og eksplosjonsvernloven fra 2002. Alle norske kommuner er pålagt å ha feie- og tilsynstjenester. Tjenesten er organisert som en kommunal etat sammen med brannvesenet, men blir også drevet av private bedrifter med ansatte.

Utdannelse til feier i Norge foregår gjennom ett år i videregående skole og tre år i lære. Fagopplæringa foregår ved Norges brannskole i Tjeldsund og blir avsluttet med en svenneprøve. Feiermesternes Landsforening (FLF) ble stiftet i 1945 og er en uavhengig landsomfattende interesseorganisasjon for feiere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]