Hopp til innhold

Federación Anarquista Ibérica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Federación Anarquista Ibérica
Stiftet1927
LandSpania
IdeologiAnarkisme
Flagg
Nettstedfederacionanarquistaiberica.wordpress.com (es)

Federación Anarquista Ibérica eller FAI (Den iberiske anarkistiske føderasjonen) er en militant spansk anarkistisk organisasjon med nære bånd til fagforeningen Confederación Nacional del Trabajo (CNT). Ofte blir organisasjonsnavnet forkortet til CNT-FAI på grunn av de to organisasjonenes nære bånd.

Historie[rediger | rediger kilde]

Organisasjonen ble grunnlagt i Valencia i 1927 (etter et forberedende møte året i forveien i Marseille, Frankrike) som et forsøk på å holde CNT anarkistisk og motarbeide byråkratisering av fagorganisasjonen. En fryktet for at CNT skulle utvikle seg til å få for nære bånd til kapitalen, i stedet for å representere arbeiderklassen. Dette ble satt enda mer på spissen da Miguel Primo de Rivera tok makten i et statskupp i 1923 og innførte et diktatur.

Det hegemoniet som FAI utøvde over CNT fikk mer moderate syndikalister under ledelse av Ángel Pestaña å etter hvert trekke seg ut og danne Syndikalistpartiet i 1931.

En rekke FAI-medlemmer kjempet på Den andre spanske republikks side mot Francisco Franco under den spanske borgerkrigen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]