Fazlollah Zahedi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fazlollah Zahedi
Fazlollah zahedi.jpg
Født1897[1]
Hamadan
Død2. september 1963
Genève
Beskjeftigelse Militær, politiker
Parti Irans forsvar
Nasjonalitet Iran
Utmerkelser Zolfaghar-ordenen, kroneordenen, Militærfortjenstorden, storkors av forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden

Fazlollah Zahedi (født cirka 1897 i Hamedan, Iran, død 2. september 1963) var en iransk general, statsmann og politiker.

Under hans tjeneste ved den russisk-trente iranske kosakkbrigaden, var en av hans militære overordnede Reza Khan, som senere ble den iranske monarken. I en alder av 23 år, var han kompani-sjef, og han førte tropper i kamp mot opprørere blant stammefolkene i de nordlige provinsene av Iran. To år senere forfremmet Reza Shah ham til graden brigadegeneral. Alliansen mellom de to mennene holdt livet ut på det personlige plan som vel som politisk og militært.

Han var også involvert i å styrte Seyyed Zia'eddin Tabatabaee og hans regjering i 1920. Det var oberst Zahedi som pågrep Sheikh Khaz'al Khan og førte ham med tilbake til Teheran. Under Reza Shah's styre, var General Zahedi militærguvernør i Khuzestan-provinsen, der mye av Irans oljeindustri holder til, og i 1932 ble han sjef for det nasjonale politiet.

Under andre verdenskrig ble han utnevnt til kommanderende general. Da Reza Shah ble tvunget til å abdisere i 1941, ble Zahedi arrestert av britiske styrker, angivelig for hans sympati for det nasjonalsosialistiske Tyskland. Han ble arrestert på sitt eget kontor. Zahedi ble deretter fløyet ut av landet og han ble internert i Palestina frem til slutten av verdenskrigen. Da han var tilbake fra internering i Palestina i 1945, under styret til Mohammad Reza Shah (Reza Shah`s sønn og etterfølger), ble general Zahedi Inspektør for de militære styrkene i de sørlige delene av Iran.

Etter at han pensjonerte seg fra hæren, ble Zahedi innsatt som senator i 1950. Zahedi ble utnevnt til innenriksminister i 1951, i Hossein Ala's administrasjon, en stilling han beholdt også da Dr. Mohammad Mossadegh ble Iran`s neste statsminister. Zahedi giftet seg med Khadijeh Pirnia, datter av Mirza Hussein Khan Pirnia og barnebarn til Mozzafar-al-Din Shah Qajar (1853–1907).

Zahedi hadde sønnen, Ardeshir, og datteren, Homa. Hans sønn Ardeshir ble politiker og diplomat, og giftet seg med prinsesse Shahnaz Pahlavi, datter av Mohammad Reza Pahlavi fra hans første ekteskap med prinsesse Fawzia av Egypt, datter av kong Fuad I. Hans datter Homa Zahedi var medlem av parlamentet, som representant for valgkretsen i regionen Hamadan.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 16. okt. 2015, 120977559