Tadj-ordenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordenstegn for Tadj-ordenen

Tadj-ordenen eller Kroneordenen var en iransk orden. Den ble innstiftet i 1941[1] og ble tildelt, så vel iranske som utenlandske mottagere, så lenge Pahlavi-dynastiet satt på Irans trone. Ved revolusjonen i 1979 ble ordenen opphevet. Tadj-ordenen rangerte som den tredje fornemste orden under Pahlavi-dynastiet, men som den fornemste av dem som ble tildelt for sivile fortjenester.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Tadj-ordenen var inndelt i fem klasser.[1]

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordensinsigniene for Tadj-ordenen ligner Æreslegionens. Ordenstegnet var utformet som et femtagget kors med fem grønnkantede hvite armer.[1] Mellom armene er det plassert stråler i gull. Midtmedaljongen er prydet av en iransk krone mot blå bakgrunn og er omgitt av en bord i gull som bærer en laurbærkrans i grønt. Baksiden av medaljongen er grønn og bærer en persisk sol som motiv. Ordenstegnet er opphengt i båndet i en krans.[1]

Ordensstjernen har samme stjerne og midtmedaljong som ordenstegnet, men er plassert på en større stjerne med ti grupper av stråler.[1]

Ordensbåndet var gult med smale kanter i lyst blått.[1]

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen ble tildelt både iranske og utenlandske borgere. Øverste grad av Tadj-ordenen var begrenset til iranske medlemmer, som måtte inneha rang av regjeringsmedlem for å kunne motta ordenen.[1] Mottagere ble gitt statsbegravelse.[1] Øvrige grader ble tildelt iranere og utlendinger for innsats for Iran. Det var for disse gradene ingen begrensninger på antall tildelinger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h Werlich 1974, s. 244.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • (en) «Iran» i Robert Werlich: Orders and decorations of all nations. Ancient and modern, civil and military, 2. utgave, Washington DC: Quaker Press, 1974, s. 244.