Fartsholder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For fartsholder, også kalt «hare», innen sport, se Fartsholder (sport)

Fartsholder (engelsk: cruise control/speed control/autocruise) betegner en teknologi som automatisk kontrollerer og regulerer et kjøretøys hastighet.

Funksjon[rediger | rediger kilde]

Ved å øke eller redusere drivstofftilførselen sørger denne teknologien for at kjøretøyet opprettholder den hastigheten det hadde da funksjonen ble aktivert.

Betjening[rediger | rediger kilde]

Fartsholderen styres med en hendel som vanligvis sitter på rattstammen. Når fartsholderen er aktivert, kan den valgte hastigheten finjusteres i små intervaller opp og ned ved hjelp av knapper eller ved å bevege hendelen. Funksjonen overstyres automatisk når føreren tråkker på bremsepedalen, gasspedalen eller clutchpedalen (biler med manuell girkasse). Den kan også kobles ut manuelt. Om føreren øker hastigheten, f.eks i forbindelse med en forbikjøring, gjenopptar fartsholderen den innstilte hastigheten når gasspedalen slippes. Enkelte typer har tilsvarende funksjon også etter bremsing.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Fartsholder er spesielt nyttig og komfortabelt ved langkjøring på gode veier. Føreren slipper både å holde benet på gasspedalen og å holde kontinuerlig øye med speedometeret. Den er ikke like godt egnet på småveier som krever aktiv fartstilpasning hele tiden. I dag er fartsholder gjerne standardutstyr på personbiler, lastebiler og busser.