Fartsholder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For fartsholder, også kalt «hare», innen sport, se fartsholder (sport)

Fartsholder (engelsk cruise control, speed control eller autocruise) betegner en teknologi som automatisk kontrollerer og regulerer et kjøretøys hastighet.

En adaptiv fartsholder er en type fartsholder som ved hjelp av elektronisk avstandsmåling justerer ned hastigheten dersom man kommer for nært bilen foran.

Funksjon[rediger | rediger kilde]

Ved å øke eller redusere drivstofftilførselen sørger denne teknologien for at kjøretøyet opprettholder den hastigheten det hadde da funksjonen ble aktivert.

Betjening[rediger | rediger kilde]

Fartsholderen styres med en hendel som vanligvis sitter på rattstammen. Når fartsholderen er aktivert, kan den valgte hastigheten finjusteres i små intervaller opp og ned ved hjelp av knapper eller ved å bevege hendelen. Funksjonen overstyres automatisk når føreren tråkker på bremsepedalen, gasspedalen eller clutchpedalen (biler med manuell girkasse). Den kan også kobles ut manuelt. Om føreren øker hastigheten, f.eks i forbindelse med en forbikjøring, gjenopptar fartsholderen den innstilte hastigheten når gasspedalen slippes. Enkelte typer har tilsvarende funksjon også etter bremsing.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Fartsholder er spesielt nyttig og komfortabelt ved langkjøring på gode veier. Føreren slipper både å holde benet på gasspedalen og å holde kontinuerlig øye med speedometeret. Den er ikke like godt egnet på småveier som krever aktiv fartstilpasning hele tiden. I dag er fartsholder gjerne standardutstyr på personbiler, lastebiler og busser.