Hopp til innhold

Ithilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

I J.R.R. Tolkiens fiktive verden Midgard er Ithilien en region og et lensområde i kongeriket Gondor, og området var svært grønt og frodig.

Ithilien, eller Måneland, var den eneste delen av Gondor som lå på den andre siden av den store elven Anduin, plassert inn mellom elven i vest og Ephel Dúath i øst som grensen mot Mordor. Denne regionen er videre delt inn i nord- og sør Ithilien.

Det var et vakkert og fruktbart land i det andre tidevervet samt i den første delen av det tredje, da Gondor var sterkt og Mordor forlatt. Fra gammelt av var hovedbyen i dette området Minas Ithil, men da denne byen ble tatt av Mordor fikk den det nye navnet Minas Morgul. Etter dette flyktet størsteparten av Ithiliens innbyggere over Anduin for å unngå krig, men Gondors riksforstander holdt ennå speidere i Ithilien, for det meste med hemmelige skjulesteder som Henneth Annûn.

I Ringenes herre leder Gollum hobbitene Frodo Lommelun og Samvis Gamgod gjennom Ithilien på veien til passet Cirith Ungol inn i Mordor. Etter å ha vært vitne til kampen mellom Haradrim fra Harad og Ithiliens tropper. Like før denne kampen ble de to hobbitene funnet av Ithiliens menn, under ledelse av Faramir, sønnen av riksforstanderen Denethor II, men de får likevel lov til å fortsette da han er helt sikker på at de ikke er Saurons spioner.

I det fjerde tidevervet, ble Ithilien regjert av Prinsene av Ithilien, en slektslinje som startet med Faramir og Éowyn (Ithiliens hvite frue). Minas Morgul ble ikke gjenokkupert, og derfor styrte Faramir som Herre av Emyn Arnen.

Autoritetsdata