Fantom (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fantom
orig. Phantom
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm
SjangerDrama
Utgivelsesår1922
Prod.landTyskland
Lengde1 t. 57 min.
Språkstum (tyske mellomtitler)
Bak kamera
RegiF. W. Murnau
ProdusentErich Pommer
SjeffotografAxel Graatkjær
Theophan Ouchakoff
Eksterne lenker

Fantom (originaltittel: Phantom) er en tysk ekspresjonistisk stumfilm fra 1922 regissert av F. W. Murnau og med dreiebok basert på en fortelling av Gerhart Hauptmann.

Filmen hadde norsk premiere på Kinematografen Bøndernes hus i Oslo 30. april 1923 hvor den ble vist sammen med aktualitetsfilmen Statens hingstutstilling ved Lillehammer.

Handling[rediger | rediger kilde]

Lorenz Lubota (spilt av Alfred Abel) er en kontorist ved et mindre regjeringskontor, og en aspirerende poet. En dag, mens Lorenz er på vei til jobb, slår en kvinne (spilt av Lya De Putti) som kjører to hvite hester ham av veien - og slår ham i bakken. Fysisk er Lorenz uskadd, men fra dette tidspunktet fortærer kvinnen i vognen (som heter Veronika) alle tankene hans. Hans besettelse over Veronika koster ham snart jobben, når han ikke møter på jobb og han truer sjefen sin for å ha anklaget ham for å ha forfulgt kvinnen. I troen på at diktene hans snart kommer til å bli publisert, og i påvente av et møte med en forlegger, ber Lorenz sin tante Schwabe (spilt av Grete Berger) en grusom pantelåner – om penger for å kjøpe en ny drakt.

Lorenz begynner med romantiske tilnærminger ovenfor en kvinnelig gullgraver, som ser ut som Veronika (også spilt av Lya De Putti) og overøser henne med kostbare gaver. I mellomtiden begynner helsen til Lorenzs mors å bli raskt dårligere, på grunn av hennes bekymringer over sønnens og datterens handlinger. Lorenz sin venninne Marie (spilt av Lil Dagover) og faren får vite at Lorenz sine dikt ikke kommer til å bli publisert likevel. Tante Schwabes assistent, Wigottschinski (spilt av Anton Edthofer) svindler penger fra Schwabe, og gir et betydelig beløp til Lorenz.

Imidlertid blir tante Schwabe mistenksom og oppdager at Lorenz ikke er noen publisert poet slik han har påstått, og hun krever sint at han betaler tilbake alle pengene i løpet av tre dager - ellers kommer hun til å kontakte politiet. Desperat går Lorenz med på Wigottschinskis plan om å bryte seg inn i huset hennes etter at hun har sovnet, for å stjele nok penger til å betale tilbake hele lånet. Men hun våkner og oppdager dem. En kamp oppstår, og Wigottschinski dreper Schwabe.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]