Hopp til innhold

Fanny Cornforth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fanny Cornforth
Født3. jan. 1835Rediger på Wikidata
Steyning
Død24. feb. 1909Rediger på Wikidata (74 år)
London
Graylingwell Hospital
BeskjeftigelseModell Rediger på Wikidata
NasjonalitetDet forente kongerike Storbritannia og Irland

The Damsel of the Sanct Grael

Fanny Cornforth (født 3. januar 1835, død 24. februar 1909) var en modell og hushjelp for den pre-rafaelittiske billedkunstneren Dante Gabriel Rossetti. Hun var født i den lille byen Steyning i Sussex i 1835.

Cornforth møtte Rossetti i 1858 og hun ble hans modell og ikke lenge etter også hans elskerinne i fraværet av Elizabeth Siddal. Da Siddal kom tilbake i 1860 giftet Rossetti seg med henne i den tro at hun var døende. Elizabeth Siddal likte ikke Fanny Cornforth. Som svar på dette giftet Cornforth seg med mekanikeren Timothy Hughes, men hun ble ikke værende hos Hughes særlig lenge. Etter Rossettis hustru døde i 1862 flyttet hun inn hos Rossetti som hans hushjelp. Forholdet mellom Cornforth og Rossetti varte helt til han døde. I løpet av den perioden dyrket Rossetti også et slags forhold til Jane Morris, men ettersom hun var gift med hans venn William Morris var forholdet kanskje ikke seksuelt og heller ikke åpent.

Forholdet til Cornforth var derimot åpent. Hun kom fra de lavere klassene i det engelske samfunnet. Hennes brede dialekt og antatt manglende utdannelse kunne ofte sjokkere Rossettis venner og familie. Hun ble aldri akseptert av mange av dem og til tider la de press på Rossetti for at han skulle kvitte seg med henne.

I løpet av deres forhold la Cornforth på seg og ble tyngre. Mye av dette ble overdrevet av historikerne, men det var en felles spøk dem i mellom. Hans kjærlige kallenavn på henne var «min kjære elefant». Han tegnet tegninger av elefanter for henne som han sendte henne når de var fra hverandre.

I Rossetti malerier framtrer Fanny Cornforth som en fysisk sunn blondine i kontrast til hans mer eteriske behandling av Jane Morris og Elizabeth Siddal.

Malerier av Fanny Cornforth

[rediger | rediger kilde]
  • Bocca Baciata, av Rossetti (1859)
  • Lucrezia Borgia, av Rossetti (1861)

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Stonell Walker, Kirsty (2006). Stunner : The Fall and Rise of Fanny Cornforth, Lulu Publishing, USA.
  • Marsh, Jan (1995). The Pre-Raphaelite Sisterhood, Quartet Books, UK.
  • Daly, Gay (1989). Pre-Raphaelites in love, Ticknor & Fields, New York.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]