Fana stadion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°17′25,616″N 5°19′9,5304″Ø

Fana stadion
Fana stadion.jpg
Eier Bergen kommune
Brukere IL Gneist, Fana IL, Norges rugbylandslag
Underlag Gress, Polytan
Kapasitet 15 000
Historiske årstall
Åpnet:
1969

Fana stadion er et friidrettsstadion som ligger i bydelen Ytrebygda sør i Bergen kommune. Stadionet var ferdig til sommeren 1969 med gummiasfalt, som ble erstattet med tartandekke i 1978. Da Fana stadion stod ferdig i 1969 var den det mest avanserte og modrene friidrettsanlegget i Norge. Det er innlagt varmekabler i gressmatten, og er dermed mindre avhengig av et varmt klima for å benyttes.

Den opprinnelige tribunen og administrasjonsbygningen ble ferdigstilt i 1991, men tribunekapasiteten har økt to ganger siden da, først i 1996 og senere i 2004. I 2004 ble banen opprustet med på nytt med tartandekke (polytan) i forbindelse med at Bislett Games ble avholdt der da Bislett stadion i Oslo var under ombygging. I tilknytning til Fana stadion finner man også Høiehallen, som er en ca 110 meter lang innendørs tunnel for oppvarming, samt anlegg for både lengde, høyde, tresteg og kulestøt.

En rekke norske rekorder er satt på Fana stadion, samt to tidligere verdensrekorder (Trine Hattestad, Elvan Abeylegesse).

Selv om Fana stadion er bygget for friidrett, er den og Brann Stadion de eneste stadionene i Bergen som holder toppfotballstandard.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]