Fabelprisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fabelprisen er en årlig utmerkelse som gis til beste norske litterære verk innen fantastisk litteratur utgitt foregående år. Foreningen Fabelprosaens venner står bak prisen. Foreningen har som formål å fremme den fantastiske litteraturen i Norge.

Fabelprisen ble første gang delt ut i 2007, og gikk til Christopher F.-B. Grøndahl for hans roman 104. I 2008 ble prisen gitt til romanen Gudenes fall av Cornelius Jakhelln, mens vinneren i 2009 var Tilfeldigvis – Arial Footlights forhistorie av Silje E. Fretheim og Steingard Vada. Prisvinner i 2010 var Lars Mæhle for Landet under isen. I 2012 gikk prisen til Asbjørn Rydland for serien Drakeguten, mens Terje Dragseth fikk prisen for diktverket Bella Blu – En håndbok for verdensrommet i 2013. Vinneren i 2014 var Odinsbarn av Siri Pettersen, mens Terje Sander fikk prisen i 2015 for Daudmannaland. I 2016 var det Bienes historie av Maja Lunde som fikk prisen. Steffen Kverneland fikk prisen i 2017 for Vampyr.

Fabelprisen 2017: Vampyr av Steffen Kverneland[rediger | rediger kilde]

Fabelprisen 2017 ble tildelt Steffen Kverneland for romanen Vampyr . Boken ble utgitt av Cappelen Damm i 2016. Juryen sa blant annet dette om den:

Steffen Kverneland har arbeidet lenge med Edvard Munch, og mottok bl.a. Brageprisen for sin tegnede biografi om maleren. Romanen «Vampyr» gir oss en ny vri på Munch og bakgrunnen for noen av hans mest ikoniske malerier. Med sin lekne tilnærming til kjente figurer og sin fascinerende skildring av Oslo, er denne gjennomillustrerte boken en overraskende og fornøyelig skrekkroman. Dette kombinert med treffsikker genreforståelse og god språklig teft gjør «Vampyr» og Kverneland til en verdig vinner av Fabelprisen.

Fabelprisen 2016: Bienes historie av Maja Lunde[rediger | rediger kilde]

Fabelprisen 2016 ble tildelt Maja Lunde for romanen Bienes historie . Boken ble utgitt av Aschehoug i 2015. Juryen sa blant annet dette om den:

Det er biene som spiller hovedrollen i «Bienes historie». Men dette er også en beretning om familierelasjoner, veivalg og livsskjebner i fortid, nåtid og fremtid. Samtidig belyser romanen en global miljøkatastrofe.

Fremtidsdelen av «Bienes historie» er en gjennomtenkt, stringent og nøktern science fiction-beretning som samler romanen og gir den et virkningsfullt helhetsperspektiv.

Budskapet er intenst, men vokser naturlig ut av fortellingen. Karakterene er troverdige og detaljene illustrerende. Sammen med et klart språk og en sinnrik komposisjon gjør dette boken engasjerende og minneverdig.

Fabelprisen 2015: Daudmannaland av Terje Sander[rediger | rediger kilde]

Fabelprisen 2015 ble tildelt Terje Sander for romanen Daudmannaland . Boken ble utgitt av Det Norske Samlaget i 2014. Juryen sa blant annet dette om den:

Terje Sanders «Daudmannaland – ei sann historie» er en ambisiøs og kompleks roman i skjæringspunktet mellom science fiction og fantasy. Det giftige mørket som knuger Sanders dystopiske fremtids–Bergen gjenspeiles i den undertrykkende, hierarkiske samfunnsstrukturen han beskriver. Konsekvensen gir seg selv: Urett og ulikhet fører til opprør, vold, død og undergang. Den spennende historien presenteres gjennom en rekke personer fra ulike miljøer som driver frem eller blir fanget i den store omveltningen som forandrer verden og den enkeltes liv.

Fabelprisen 2014: Odinsbarn av Siri Pettersen[rediger | rediger kilde]

Fabelprisen 2014 ble tildelt Siri Pettersen for sin roman Odinsbarn , første bind i serien Ravneringene. Boken ble utgitt av Gyldendal i 2013. Juryen sa blant annet dette om den:

Siri Pettersens Odinsbarn er en overbevisende roman i en verden som er besnærende lik, men samtidig fjern fra vår norrøne kulturarv. Det er en storslått fortelling om tro, tvil, tilhørighet, mistenksomhet, frykt for alt ukjent, frykt for både fred og ufred. Odinsbarn skildrer en sammensatt verden med komplekse problemstillinger og befolket av troverdige karakterer. Samtidig har Pettersen klart å formidle alt dette med et flott språk som gjør boken til en lek å lese. Juryen er oppriktig glad for å kunne tildele Fabelprisen 2014 til en så ambisiøs og vellykket roman.

Fabelprisen 2013: Bella Blu – En håndbok for verdensrommet av Terje Dragseth[rediger | rediger kilde]

Fabelprisen 2013 ble tildelt Terje Dragseth for diktverket Bella Blu – En håndbok for verdensrommet, utgitt av Cappelen Damm i 2012. Juryen sa blant annet dette om boken:

Terje Dragseths Bella Blu er en sjeldenhet i norsk litteratur. Diktet skildrer en reise ut i verdensrommet. Ved hjelp av enkle strofer og skarpe observasjoner blir verket en kraftfull formidler av fremmedgjøring, mistenksomhet, savn og usikkerhet – sammen med optimisme og forventninger. Bella Blu utnytter poesiens muligheter til fulle og er en syklus som vil være med oss i lang tid.

Fabelprisen 2012: Drakeguten av Asbjørn Rydland[rediger | rediger kilde]

Fabelprisen 2012 ble tildelt Asbjørn Rydland for fantasy-serien Drakeguten, Serien består av Drakeguten (2010), Med eld i hjartet (2011) og Mørkemanaren (2012). To bind til er planlagt. Bøkene er utgitt av Det Norske Samlaget. Juryen sa blant annet dette om bøkene:

Det er skrevet en god del norsk fantasilitteratur av høy kvalitet for barn og ungdom de siste årene. Asbjørn Rydlands serie om Drakeguten er et fremragende eksempel, og tildeles Fabelprisen 2012.

Drakeguten foregår i et troverdig fantasiunivers med grundig og gjennomarbeidet geografi, historie og mytologi. Dette er et nødvendig utgangspunkt for god fantasilitteratur. Det som imidlertid gjør Rydlands serie vellykket, er at han mot denne bakgrunnen greier å fortelle en spennende historie med komplekse karakterer. Bøkene er dessuten preget av et godt og poetisk språk.

Fabelprisen 2011: Ikke utdelt.[rediger | rediger kilde]

Fabelprisen 2010: Landet under isen av Lars Mæhle[rediger | rediger kilde]

Fabelprisen 2010 ble tildelt Lars Mæhle for romanen Landet under isen, utgitt av Det Norske Samlaget i 2009. Juryen sa blant annet dette om boken:

Landet under isen er en drivende spennende fantasyroman, preget av tradisjonelle elementer innen denne sjangeren, men også av enkelte friske grep fra forfatterens side. Skildringen av industristedet på Vestlandet der mye av handlingen foregår, og hvordan det gradvis blir preget av ondskapen som sprer seg fra fantasiriket under isen, er spesielt vellykket. Også krim-elementene som driver fortellingen framover og en belysning av de store verdensreligionene bidrar til å heve denne boken over gjennomsnittet. ”Landet under isen” er en interessant og medrivende dannelsesroman, og et flott eksempel på bølgen av fantastisk litteratur for barn og ungdom som har begynt å gjøre seg gjeldende i Norge de senere årene.

Fabelprisen 2009: Tilfeldigvis - Arial Footlights forhistorie av Silje E. Fretheim og Steingard Vada[rediger | rediger kilde]

Fabelprisen 2009 ble tildelt Silje E. Fretheim og Steingard Vada for romanen Tilfeldigvis – Arial Footlights forhistorie, utgitt av Gyldendal i 2008. Juryen sa blant annet dette om boken:

Boken er en velskrevet, godt strukturert fantastisk roman som skildrer hovedpersonens eventyrlige reise fra en barndom i utkanten frem til maktens sentrum som statsråd i Landet. Boken er bygget opp som en biografi, og gjennom et lappeteppe av historier blir Arial Footlights verden og personlighet presentert for oss. Det nøkterne språket og beskrivelsene av landskap og kulturer bidrar sammen med gode karakterskildringer til å gjøre boken vellykket og minneverdig.

Fabelprisen 2008: Gudenes fall av Cornelius Jakhelln[rediger | rediger kilde]

Fabelprisen 2008 gikk til Cornelius Jakhelln for hans roman Gudenes Fall, utgitt på Cappelen Damm i 2007. I sin begrunnelse for tildelingen skrev juryen blant annet:

Boken er en salig blanding av norrøn mytologi, populærkultur, språklig forfall, filosofi og samfunnskritikk. Jakhelln reaktualiserer den gamle norrøne mytologien og bruker den til å kommentere vår samtid. Gudenes fall er preget av vidd og viltre innfall, og fremviser vår tids kultur i et nytt og underholdende lys samtidig som Jakhelln tvinger oss til å tenke gjennom ting vi trodde vi allerede hadde forstått fullt ut.

Fabelprisen 2007: 104 av Christopher F-B Grøndahl[rediger | rediger kilde]

Fabelprisen 2007 ble tildelt Christopher F-B Grøndahl for hans roman 104 utgitt på Aschehoug forlag i 2006. I tildelingen berømmet juryen boken som et friskt pust innen norsk science fiction–litteratur. Den var dessuten opptatt av Grøndahls formsikre språk og at boken tør å ta science fiction–genrens tematikk og virkemidler på alvor, samt bruker disse på nye og kreative måter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Fabelprosaens venner og Fabelprisen Arkivert 2. desember 2020 hos Wayback Machine.