Fåberg stavkirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fåberg stavkirke var en stavkirke i Fåberg, i det som nå er Lillehammer kommune.

Kirken ble trolig bygget mellom 1150 og 1200. Muligens ble den utvidet til korskirke, og den fikk nytt tårn i 1633. Stavkirken ble kjøpt av menigheten på kirkeauksjonen i 1723, og bygging av ny kirke på samme tomt ble påbegynt ganske raskt. Denne ble innviet 23. februar 1727.

Portalen[rediger | rediger kilde]

Portal fra Fåberg stavkirke

En rekke gjenstander er bevart fra stavkirken, hvorav best kjent en portal på utstilling i Historisk museum i Oslo. Portalen er av Sogn-Valdres-gruppen. Hele overstykket til portalen mangler. Dørens gangjern er enkle, men ring- og låsbeslagene er svært kunstneriske. Disse er lagd på 1300-tallet.[1]

Andre gjenstander fra stavkirken[rediger | rediger kilde]

Oldsaksamlingen skal ha flere portaler fra kirken samt andre gjenstander, deriblant et krusifiks og en skapdør som skal ha inngått i en altertavle, trolig et triptyk av Hitterdalsmesteren.

Hoveddøren fra den gamle kirken ble tatt i bruk som hoveddør i den nye kirken. En gravhelle fra 1202 er å finne i våpenhuset. På Maihaugen finnes et middelaldersk krusifiks fra kirken og en fattigblokk (almissetavle) fra 1668.

Kjente stavkirker[rediger | rediger kilde]

Mange stavkirker er nå tapt, men lever videre i sagn. Listen er veldig omfattende, se liste over revne stolpekirker, stavkirker og tilhørende utgravninger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Middelaldersalen i Historisk Museum. Oslo: Universitetets kulturhistoriske museer , Oldsaksamlingen. 2000. s. 9. ISBN 82-7181-160-6. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Fåberg stavkirke». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.