Exotic

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Exotic
Exotic korthår
Brown Exotic Shorthair Kitten.jpg
Opprinnelse:USA USA
Karakter:Vennlig og nysgjerrig
Vekt:3-6,5 kg
Anerkjennelser
FIFe:Persere
WCF:Korthår gruppe 1
CFA:Championship Class (1967)
TICA:Established Breeds
Andre katteraser
Liste over katteraser

Exotic er en katterase som ligner på en perser, men har kortere pels. Den ble avlet frem i 1960-årene etter utallige mislykkede forsøk på å få perserpels på amerikansk korthår.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Tidlig i 1960-årene forsøkte oppdrettere av amerikansk korthår å introdusere perserens lange pelstype i sin rase. I stedet avlet de frem katter med korthårkattens pels på perserens kraftige og kompakte kropp. Helt ubevisst ble "korthåret perser" født med det flate teddybjørnaktige ansiktet og den litt klagende stemmen. For å skille disse kattene fra amerikansk korthår kalte oppdretterne dem for exotic korthår og benyttet britisk korthår, burmeser og til og med russisk blå i sitt avlsprogram. CFA godkjente rasen i 1967.

Exotic, ca. 2 måneder

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Denne korthårede perseren har sin vennlige personlighet og stemme fra opprinnelsesrasen. Exotic er lik perseren av utseende, men den har en helt spesiell pels: ikke helt kort, men heller ikke halvlang. Rasekrysning for å få frem den korte pelsen har gitt exotic en noe livligere og mer nysgjerrig fremtreden enn sitt opphav. Det har imidlertid ikke eliminert de anatomiske problemene med hodet, noe den har arvet fra perseren. Den bløte, doble pelsen må kjemmes et par ganger i uken. Rasen er fremdeles uvanlig, delvis fordi kullene ofte også inneholder langhårede kattunger.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Exotic har arvet noen av perserens svakheter, som oversvømmede tårekanaler, trange nesebor og tannproblemer. I et forsøk på å avle på sunnhet har den britiske standarden for begge raser krav om at nesens overlinje skal være lavere plassert enn øyets underlinje.

Utstillingskrav[rediger | rediger kilde]

  • Tett og plysjaktig pels som skal stå ut fra kroppen.
  • Halen er relativt kort.
  • Potene er store, runde og faste.
  • Øynene er store og runde.
  • Kroppen er middels til stor, tettbygd og lav på bena.
  • Rundt og massivt hode med kraftige kinn.

Fargevarianter[rediger | rediger kilde]

Alle farge- og mønstervarianter, deriblant maske, sepia og mink.

Hvit exotic (hunnkatt) - 12 uker gammel

Fargebeskrivelser[rediger | rediger kilde]

Som perseren kan exotic også være tigret eller spottet. Ansiktstegningene er den samme på alle de tre mønstervariantene, mens tegningene på kroppen er forskjellige. Den tigrete varianten skal ha mange smale striper på kroppen og ringer på halen.

Maskevarianter finnes også hos exotic, som hos perser, og disse kalles colourpoint. All utmasking skal være jevn og dekke hele ansiktet. Utvikling av maske varierer på de forskjellige fargevariantene. De mørke variantene, som for eksempel brun, utvikles først.

Med gnistrende svart pels og skinnende, gullfargede øyne kan denne fargevarianten ha vært modell for mange av de svarte leketøyskattene som er blitt produsert opp gjennom årene.

Fargestandarden for blå exotic er den samme som for britisk korthår. Ved å sammenligne de to rasene kan man se hvor karakteristiske de er, selv hos to relativt kraftig og kompakt bygde katter. Exotic er den rundeste av alle korthårsrasene, med en standard som krever runde linjer over hele katten, fra ører til tær. Det bamseaktige utseendet kan gi et feilaktig inntrykk av mykhet – under plysjpelsen skal kurvene være muskuløse.

Standarden for alle skilpaddefargede exotic er at fargene skal være balansert og lett blandet, og alle fire ben og hale skal ha begge farger. Enkelte distinkte fargeflekker tillates, og bliss i ansiktet er også tillatt. Skilpaddemarkeringer er arvelig uforutsigbare.

Kremet tabby exotic


Kilder[rediger | rediger kilde]

Cat silhouette.svgLitteratur: Alle verdens katter av Bruce Fogle, utgitt på Spektrum Forlag, 2005.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]