Exekias

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Exekias' signatur som keramiker: ΕΧΣΕΚΙΑΣ ΕΠΟΙΕΣΕ («Exekias lagde meg»), ca. 550–540 f.Kr., Louvre F 53.
Kylix med Dionysos på et skip, en av de mest kjente greske vaser, er laget og signert av Exekias.

Exekias var en gresk keramiker og vasemaler som virket i Athen omkring 550–525 f.Kr. Han arbeidet mest innen svartfigurstil, og regnes som en av de største innen stilen. Exekias eksporterte til andre regioner, spesielt Etruria.

Hans verker kjennetegnes av storslagne komposisjoner, presist håndverk og subtil indivualisering av figurene utover de grenser man ellers ser i svartfigurstilen. Han var også innovativ både som keramiker og maler, og eksperimenterte såvel med nye former som med nye dekorasjonsteknikker som en korallrød glasur som fremhevet leirens farge.

Elleve vasert signert av Exekias er bevart, og i tillegg er omkring 25 andre vaser og plaketter attribuert til ham på stilistisk grunnlag. Et av hans best kjente verker er en amfora i Vatikanmuseene, som viser Ajax og Akhilleus som spiller et spill utenfor Troja. Vasen har innskriften Exekias egraphse kapoiese, «Exekias malte og lagde [meg]».

Han malte også andre scener fra den trojanske krig, som Akhilleus som drepet Penthesileia, og Ajax som forbereder seg til å begå selvmord. Han står også bak en kylix som viser Dionysos på et skip; dette er en av de mest kjente og mest avbildede greske vaser. Den er signert Exekias epoiese, «Exekias lagde [meg]». Gjentagelsen av Ajax som figur kan tyde på at han var fra Salamis.

Det er sannsynlig at han også hadde en større produksjon av enklere vaser, ettersom den kjente produksjonen er for liten til å ha gitt nok inntekt. Disse er det vanskelig å knytte til ham på stilistisk grunnlag, og det er ikke funnet enklere, signerte vaser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]