Tungusere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tunguser i Sibir, sannsynligvis fotografert av Fridtjof Nansen i 1914.

Tunguserne er et asiatisk nomadefolk som hovedsakelig lever langs elven Jenisej. Folket er delt inn i flere undergrupper som betraktes som egne folkegrupper. Disse folkegruppene snakker hovedsakelig tungusiske språk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Lite er kjent av deres tidlige historie før russerne koloniserte Sibir. Tungusernes leveområder ble i stor grad innskrenket av russerne, og særlig i perioden under Sovjetunionen da tunguserne i stor grad ble flyttet til kollektivbruk. Deres opprinnelige levemåte har nesten forsvunnet helt, og i dag er det få tungusere som lever av fiske og fangst.

Nordmannen Fridtjof Nansen beskriver flere møter med tungusere som lever på gammelmåten i sin bok Gjennom Sibir fra 1913 og stusset over deres religiøse forestillinger:

Under teltsengene i flere av teltene så vi det hang små russiske helgenbilder som de fører med seg som andre avguder. Kristne skal de jo være, likssom, iallfall i navnet; men ute i skogen tilber de nok sine gamle guder som en slags garanti for en god fangst. Den kristne gud fra vesten har jo ingen greie på deres [tungusernes] virke.