Eva Gonzalès

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Portrett av Eva Gonzalès, malt av Édouard Manet i 1869-1870. Bildet hun arbeider med er et av Manets verker. Hun er ikke kledd for å arbeide med maling. Bildet kan sammenlignes med dagens glamourbilder. Framstillingen gjorde det vanskeligere for henne å bli anerkjent som seriøs kunstner.

Eva Gonzalès (født 19. april 1849 i Paris – død 6. mai 1883 også i Paris) var en fransk maler som regnes for impresjonist, selv om hun aldri stilte bilder ved deres utstillinge

Eva Gonzalès var datter av en kjent forfatter Emmanuel Gonzalèz. Moren var cellist.

Hun begynte å få undervisning i billedkunst som 16-åring hos en da kjent portrettmaler Charles Chaplin.[1]

Gonzalès ble elev av Édouard Manet i februar 1869. Hun satt også modell for portrettet som illustrerer denne artikkelen. Det var ferdig i mars 1870 og utstilt i Salonen senere samme år og i etterkant av at hun hadde stilt ut sine egne bilder og fått rimelig gode anmeldelser for dem. Manets bilde ble ikke regnet for særlig bra, men den poserende damen i feil antrekk, feil arbeidsstilling og Ikke helt riktig posisjon i forhold til hva hun holdt på med, ble etter dette betraktet med skepsis i forhold til det å lage gode malerier. Trolig var det at hun var kvinne, ung og søt medvirkende til motvinden.

Hun fortsatte å stille bilder til Salonen, og oppnådde etterhvert å bli anerkjent for ten serie bilder i portrettformat med en søster som modell.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bekreftes i boken Fifty Women Artists you should know. Denne Chaplin må ikke forveksles med filmkunstneren (Charlie C), som visstnok tok kunstnernavnet sitt derfra.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]