Eutychian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Eutychianus)
Hopp til navigering Hopp til søk
Eutychian
Eutychian.jpg
Født3. århundre
Luna
Død7. desember 283
Roma
Beskjeftigelse Geistlig, katolsk prest

Sankt Eutychian eller Eutychianus (ukjent fødselsår, død 7. desember 283 i Roma) var pave fra 4. januar 275 til sin død (i henhold til Annuario Pontificio 2003).

Biografi[rediger | rediger kilde]

Noen få dager etter pave Felix Is død ble han etterfulgt av Eutychianus. Ingen detaljer om hans pontifikat er bevart.[trenger referanse] Riten å velsigne jordens grøde, med druer og bønner lagt på alteret, tilskrives ham av Liber Pontificalis, men det er klare belegg for at denne rite stammer fra en senere periode.[trenger referanse] Det hevdes i samme kilde at han promulgerte regler for begravelsen av martyrer og at han begravde flere av dem - 324 til tallet - med sine egne hender, men dette har bare fått en viss grad av aksept, ettersom kirken i en lang tid slapp unden forfølgelser etter keiser Aurelianus' død i 275.[trenger referanse]

Det yurde være usannsynlig om Eutychianus led martyrdøden.[trenger referanse] Den romerske kalender fra 300-tallet nevner ham den 8. desember i Depositio Episcoporum, men ikke i listen over martyrer.

Hans levninger ble lagt i det pavelige kapell i Calixtus' katakomber. Da denne krypten ble gjenoppdaget, fant man Eutychianus' epitaf, som består av hans navn, EUTYCHIANOS EPIS(KOPOS) (med greske bokstaver).

Feiring av Eutychianus holdes 8. desember.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Pope St. Eutychianus» in the 1913 Catholic Encyclopedia.


Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Felix I
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Caius (pave)