Eutychian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eutychian
Pope Eutychian.jpg
Født3. århundreRediger på Wikidata
LunaRediger på Wikidata
Død7. des. 283Rediger på Wikidata
RomaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Geistlig, katolsk prestRediger på Wikidata
Embete
Gravlagt CalixtuskatakombeneRediger på Wikidata

Sankt Eutychian eller Eutychianus (ukjent fødselsår, men kanskje i juni 228 og i Luni eller det området som er rundt selvsamme gamle romerske koloni i Etruria[trenger referanse], død 7. desember 283 i Roma) var pave fra 4. januar 275 til sin død.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

På hans epitaf, som ble funnet i Callixtuskatakombene (se Kraus, Roma sotterranea, s. 154 et seq.), heter det «... Eutichianus ... natione Tuscus de civitate Lunae...».[trenger referanse] Fra dette er det mulig å dedusere at han stammet fra den gamle romerske kolonien Luna (nå Luni).

Pontifikat[rediger | rediger kilde]

Enkelte skrifter er blitt tilskrevet ham. Blant dem er en som er gjengitt i Patrologia Latina[1], en formaning til presteskapet.[2] Men dette synes å være en feilattribuering[3] ettersom den er fra Rather fra Veronas Synodica.[trenger referanse]

Den romerske kalender fra 300-tallet nevner ham den 7. desember i Depositio Episcoporum, men ikke i listen over martyrer.

Hans levninger ble lagt i det pavelige kapell i Calixtus' katakomber. Da denne krypten ble gjenoppdaget, fant man Eutychianus' epitaf, som består av hans navn, EUTYCHIANOS EPIS(KOPOS) (med greske bokstaver)[4]. Restene av hans legeme gle sikret av Giovanni Battista de Rossi.

Feiring av Eutychianus holdes 7. desember.

I 1659 ble hans relikvier dondert av pave Innocens X til biskopen av Fidenza, kardinal Filippo Casoni.[trenger referanse] Denne sørget ved en bestemmelse i sitt testament at de ble bragt til Sarzana, en by i det såkalte Lunigiana, det området pave Eutychian sannsynligvis kom fra.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ volum 5, col. 163-168
  2. ^ Ad utramque J.P. Migne Patrologiam Supplementum sive Auctarium Solesmense Solesmis, 1900
  3. ^ Jfr. P. Glorieux: Pour revaloriser Migne
  4. ^ Quasten: Initiation aux Pères de l'Église, t.4

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Felix I
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Caius (pave)