Hopp til innhold

Euro NCAP

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Euro NCAP (opprinnelig en forkortelse for European New Car Assessment Programme) er et trafikksikkerhetssamarbeid mellom en rekke europeiske stater, bilprodusenter og forbrukerorganisasjoner. Samarbeidet oppsto i Storbritannia i 1997 etter modell av det amerikanske testprogrammet New Car Assessment Program (NCAP) hos National Highway Traffic Safety Administration, men er i dag støttet av Europakommisjonen og har sin base i Brussel.

Målet er et tryggere trafikkmiljø og færre personskader i forbindelse med ulykker. Det praktiske arbeidet består i prinsippet av kollisjonstester med ulike former for simulerte ulykker.

Bilene utsettes for forskjellige prøver, blant annet front- og sidekollisjoner med dukker fastspent i bilenes seter. Det anvendes ikke dukker som påkjøres, ei heller i fotgjengertesten. Figurer formet som barne- og voksenhoder og med en lignende vekt, slynges mot bilens motorhjelp og forreste nederste kant av bilens frontrute. Høye sylindre forestiller ben. Derved blir det mere presist gang for gang å måle hva som skjer ved påkjørslen enn hvis det var dukker man anvendte.

På grunnlag av de utførte testene, tildeles en stjernemerkning for bilens kollisjonssikkerhet, men siden 2009 inngår også barnesikkerhet, fotgjengersikkerhet og aktiv sikkerhet i den samlede stjernevurderingen. Det kan tildeles opptil fem stjerner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]