Eulogius av Córdoba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eulogius av Córdoba
Fødtca. 810Rediger på Wikidata
Córdoba
Død859Rediger på Wikidata
Córdoba
BeskjeftigelseKatolsk prest, skribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetCórdoba-emiratet
Medlem avMartyrs of Córdoba

Emiratet Córdoba
Den hl. Eulogius' halshuggelse

Eulogius av Cordoba (spansk: Eulogio; født før 819 i Córdobaemiratet; død 11. mars 859 i Córdoba) var en mozarabisk katolsk prest som virket i umayyadenes tid. Han personifiserer Cordobamartyrenes liv og lidelser, hvis bevegelse han forsøkte å popularisere, og er æret sammen med dem som martyr og helgen i den katolske kirke. Hans minnedag er 11. mars.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

På 800-tallet gjorde de muslimske erobrerne av Spania Córdoba til sin hovedstad. Kristne ble gitt en underordbet status, og underlagt en månedlig skatt. Selv om detes trosutøvelse ble begrenset, fikk de lov til å tilbe. Noen, som Eulogius' yngre bror, steg til høye stillinger i regjeringen.[1] I de store byene som Toledo og Córdoba, var de kristne i noen henseender de sivile lovene som gjaldt under visigotisk styre. Regjeringen ble utøvet av comes (grever), presidenter for senatorenes råd.

Tidlig i denne epoken kunne disse troende fortsette med fri kristne tilbedelse, og beholdt sine kirker og eiendom på betingelse av å betale en tributt for hver sogn, katedral og kloster; ofte ble slik tributt økt etter erobrerens vilje, og ofte måtte de levende betale for de døde. Mange av de troende flyktet så til Nord-Spania; andre tok tilflukt i klostrene i Sierras, og dermed krympet antallet kristne til små proporsjoner.[2]

Under Abd-er Rahman II kom det en endring i holdningen til de arabiske herskerne, og en voldsom forfølgelse fulgte, hvor mange kristne ble anklaget for å krenke Muhammeds minne, for å betre moskeer og for å ha konspirert mot regjeringen.[2]

Under emir Abd ar-Rahman II (822-852) av Córdoba var det kristne som verken ønsket å assimileres (mozarabere) eller konvertere til islam (muwalladun). De tok også opp dette i den muslimske offentligheten, som var forbudt for dem under dhimmastatus.

Eulogius og hans bevegelse[rediger | rediger kilde]

Det er ikke vissst hvilken dag eller hvilket år på 900-tallet han ble født; det må ha vært før 819, for i 848 var han en høyt aktet prest blant de kristne i Katalonia og Navarra, og prestevielsen ble kun gitt menn på minst tretti år.[3]

Familien var av senatorklassen og holdt land i det gamle Córdoba fra romersk tid. Eulogius, i likhet med sine fem brødre, fikk en utmerket utdannelse i samsvar med sin gode byrdl og under styrelse fra deres mor Isabel. Den yngste av brødrene, Josef, skulle få et høyt embete i palasset til Abd-er-Rahman II; to andre brødre, Alvarus og Isidor, var kjøpmenn og handlet i stor skala så langt som til Sentral-Europa. Av søstrene hans, Niola og Anulona, ble den første hos moren; den andre ble utdannet fra barndommen i et kloster hvor hun senere ble nonne.[3]

Under emir Abd ar-Rahman II (822-852) av Córdoba var det kristne som verken ønsket å assimileres (mozaraber) eller konvertere til islam (muwalladun). De tok også opp dette i den muslimske offentligheten, som var forbudt for dem under dhimmastatus.

I 850 samlet denne gruppen seg rundt Eulogius. Målet med denne gruppen var å offentlig nedverdige profeten Muhammed og islam, og overtale muwalladun til å vende tilbake til kirkens fold. De var klar over at de med dette kunne fremprovoserte sin martyrdød, men ønsket å bære vitnesbyrd om sin trotroskap til de kristne i det muslimske Spania. Som et resultat ble noen av dem faktisk henrettet.

I 858 ble Eulogius valgt til erkebiskop av Toledo, men den mauriske emir Muhammad I nektet å bekrefte valget. Hsan ble dermed heller ikke bispeviet.

Til slutt ble Eulogius henrettet den 11. mars 859 for å ha tatt inn en maurisk jente som hadde konvertert til kristendommen - kristen misjon overfor muslimer var forbudt i det muslimske Spania.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]