Euklidis Tsakalotos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Euklidis Tsakalotos
Euclid Tsakalotos.jpg
Født19. juni 1960[1]Rediger på Wikidata (59 år)
Rotterdam
Ektefelle Heather GibsonRediger på Wikidata
Utdannet ved St Paul's School, University of Sussex, The Queen's College, University of OxfordRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Samfunnsøkonom[3], politiker, universitetslærer, filosofRediger på Wikidata
Parti SYRIZA, Synaspismos, Communist Party of Greece (Interior)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet HellasRediger på Wikidata

Euklidis Tsakalotos (Ευκλείδης Τσακαλώτος), født i 1960 i Rotterdam, Nederland, er en gresk økonom og politiker. Han har vært parlamentsmedlem for Syriza siden mai 2012, og Hellas' finansminister siden 6. juli 2015.

Utdanning og akademisk karriere[rediger | rediger kilde]

Tsakalotos studerte ved St Paul skole i London, og deretter statsvitenskap, filosofi og økonomi ved University of Oxford. Han tok en mastergrad ved University of Sussex, og en doktorgrad i 1989 i Oxford.

Fra 1989 til 1990 var han forsker ved University of Kent. Han underviste ved University of Kent 1990-1993 og Athens School of Economics fra 1994 til 2010. Fra 2010 har han vært professor i økonomi ved University of Athens.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Mens han studerte ved Oxford, ble Tsakalotos medlem av kommunistpartiet i Hellas sin studentorganisasjon. På begynnelsen av 1990-tallet, sluttet han seg til Synaspismos, som til slutt ble det største partiet i venstre-koalisjonen Syriza. Han er medlem av Syriza sentralkomiteen og har blitt beskrevet som «mesterhjernen bak Syriza økonomiske politikk».

Ved valget i Hellas i 2012 (mai) ble han valgt som medlem av Det hellenske parlamentet for Syriza i valgkrets av Athen B. Han ble gjenvalgt ved valgene i juni 2012 og januar 2015.

Referanser[rediger | rediger kilde]