Estrella (varemerke)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Estrella er et varemerke, tidligere et svensk foretak, med produksjon av snacks, blant annet potetløv, ostepop, peanøtter og ulike dippsauser. Foretaket Estrella AB og varemerket er idag en del av Estrella Maarud Holding AS som siden 2014 eies av Intersnack, som kjøpte virksomheten av norske Herkules Private Equity Fund.[1] Den svenske fabrikken er beliggende i Angered i Göteborg. Estrella er sammen med OLW Sveriges ledende varemerke innen bransjen og de er dermed store konkurrenter.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Estrella, som på spansk betyr stjerne, ble registrert som varemerke i 1946 av Folke Anderson som på den tiden eide flere bananplantasjer i Syd-Amerika. Estrella begynte sin virksomhet med å selge popcorn via popcornvogner i Vest-Sverige.[2] Etter et besøk i New York i 1957 ble han inspirert til å starte snacksproduksjon i Sverige og produksjonen kom igang samme år i Alingsås. I begynnelsen ble kun potetløv og popcorn produsert i Sverige, mens øvrige produkter ble importert. I 1964 ble produksjonen flyttet til Kortedala i Göteborg og i 1965 kjøpte Marabou virksomheten av Andersson.[3]

I 2008 havnet foretaket hos det norske Herkules Private Equity Fund etter at dette kjøpte Kraft Foods' potetløvproduksjon med varemerkene Estrella (Sverige), Maarud (Norge) og Taffel Chips (Finland og Litauen).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]