Ester Boserup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ester Boserup
Født18. mai 1910[1][2]Rediger på Wikidata
København[2]
Død24. sep. 1999[1][2]Rediger på Wikidata (89 år)
Ascona[3]
Beskjeftigelse
Utdannet vedKøbenhavns Universitet[3]
EktefelleMogens Boserup (1931–)[4]
NasjonalitetDanmark[5]
GravlagtOrdrup kirkegård
Medlem avNational Academy of Sciences (1989–) (Foreign Associate of the National Academy of Sciences)

Ester Boserup (født 18. mai 1910, død 24. september 1999), født Børgesen, var en dansk økonom og demograf, med økonomisk utvikling og landbruksutvikling som spesialfelt. Hun arbeidet i FN og andre internasjonale organisasjoner og skrev flere bøker. Hun hevdet at – til motsetning av Thomas Malthus – matproduksjonen ville vokse i takt med befolkningen.

Hennes teorier[rediger | rediger kilde]

Ifølge Malthus ville befolkningsstørrelsen og -veksten avhenge av mattilførsel og landbruksmetoder, og befolkningen ville øke raskere enn matproduksjonen. Boserup mente derimot at landbruksmetodene ville avhenge av befolkningen, ettersom bøndene ville velge dyrkningsmetodene som ga størst avkastning pr. arbeidstidsenhet, og matproduksjonen ville vokse i takt med befolkningen. Malthus mente at på det tidspunktet da befolkningne var større enn matproduksjonen ville en andel av befolkningen dø, mens Boserup mente at befolkningen i stedet ville finne metoder for å øke matproduksjonen, for eksempel ved større arbeidskraft, maskiner, gjødsel etc.

Ved hjelp av denne modellen kunne hun forklare hvordan det tidligere jordbruket benyttet «arealsløsende» dyrkningsmetoder som svedjebruk, som stadig dreide seg i retning av mer ekstensive dyrkningsmetoder etterhvert som økt befolkningsvekst la større press på landbruket. For Malthus var øvre befolkningstall en funksjon av kapasiteten for jordbruksproduksjon, men innen en boserupsk modell var dette snudd opp ned, og kapasiteten for jordbruksproduksjon var en funksjon av befolkningstallet.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Ståle Dyrviks Norsk økonomisk historie 1500–1850 fra 1979 benytter en boserupsk modell for å forklare utviklingen i det norske bondesamfunnet i tidlig nytid. I senere historiske verk har han videreutviklet analysen.
  • Boserups mest kjente verk er The Conditions of Agricultural Growth: The Economics of Agrarian Change under Population Pressure (Chicago, Aldine, 1965, ISBN 0-415-31298-1).
  • Woman's Role in Economic Development (London, Earthscan, 1970, ISBN 1-85383-040-2) I dette verket undersøker hun hva som skjer med kvinner i prosessen med økonomisk og sosial vekst i den 3. verden. I forordet til 1989-utgaven sier dr. Swasti Mitter at Boserups hengivne og lærde verk inspirerte til FNs kvinnetiår mellom 1975 og 1985. Det har også oppmuntret hjelpeorganisasjoner til å sette spørsmålstegn ved tesen om kjønnsnøytralitet både i forhold til kostnader og i forhold til utbytte av utvikling.

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b FemBio-Datenbank, oppført som Ester Talke Boserup geb. Børgesen, FemBio-ID 3887, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c irenetinker.com, besøkt 27. januar 2018[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b www.kvinfo.dk, besøkt 27. januar 2018[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Dansk Biografisk Leksikon, 3. utgave, Dansk Biografisk Leksikon-ID Ester_Talke_Boserup[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.yorku.ca, besøkt 27. januar 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]