Estela 1 de La Mojarra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hieroglyfer på La Mojarra Stele 1.

Estela 1 de La Mojarra er en mesoamerikansk utskåret stein (stele) fra det 2. århundre. Stelen ble oppdaget i 1986 ved Aculaelven i nærheten av det arkeologiske funnstedet La Mojarra i delstaten Veracruz i Mexico, ikke langt unna det arkeologiske funnstedet Tres Zapotes. Monumentet er av basalt, som er en magmatisk bergart av vulkansk opprinnelse, veier fire tonn, og er ca. 1,4 m bredt og 2,0 m høyt.

Steinen inneholder 535 hieroglyfer av Isthmianskrift. Dette er et skriftsystem som var i bruk ved Isthmus av Tehuantepec fra år 500 f.Kr. Til år 500. Hieroflyfene er også kalt La Mojarra skrift og Epi Olmek skrift, eller post Olmek skrift. Isthmianskriften er strukturelt lik den senere Mayaskrift. På høyre side av steinen, er det utskåret en mann med en stor hodepryd. På kroppen viser det seg en drakt. Over figuren vises 12 kolonner med glyffer. Blant disse glyffer er det to Mesoamerikanske langtidskalender datoer som svarer til år. Mai 143. Og. Juli 156. Monumentet er et eksempel på den type steler som senere ble et felles minne om kongene i fra Mayaområdene i klassisk tid. Estela 1 de La Mojarra, oppbevares på Museo de Antropología, Xalapa de Enríquez, i den meksikanske delstaten Veracruz. La Ciudad de las Flores" (Blomsterbyen). Og tyde hieroglyfskriften av estela 1, har vært omstridt. Løsningen av denne debatten vil sannsynligvis være av behovet for å avvente videre, samt vente på nye arkeologiske funn. Som kan bevise nytt om mayasivilisasjonen. Og kanskje om mayakalenderen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Guernsey, Julia (2007). Ritual and Power in Stone: The Performance of Rulership in Mesoamerican Izapan Style Art. University of Texas Press, Austin, Texas, 19. mars 2007. ISBN 978-0-292-71323-9. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

* La Mojarra Stele 1 tegning