Erobringen av York Factory

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Erobringen av York Factory (1694) var en av konfliktene i Kong Vilhelm-krigen ved Hudsonbukta. I 1686 marsjerte Pierre Le Moyne d'Iberville over land fra Quebec og erobret alle de engelske handelsstasjonene ved James Bay. Engelskmennene hadde da bare York Factory tilbake, som var for langt borte og bare tilgjengelige sjøveien. I 1688 startet Kong Vilhelm-krigen og det var vanskelig å få tak i skip. I 1690 prøvde Iberville å ta York Factory, men ble drevet bort av et større engelsk skip. I 1694 ga guvernør Frontenac ham kommando over fregattene «Salamandre» og «Polene». Iberville nådde Nelson River den 14. september. Fortet ble beleiret og den 14. oktober overga det seg.

Av de 53 mennene som overga seg var Henry Kelsey. Stasjonen fikk det nye navnet Fort Bourbon. Siden det var sent på året måtte både franskmennene og fangene deres overvintre der. Da isen brøt opp hadde mange på begge sider omkommet av skjørbuk. Iberville ventet, og håpet på å kapre de årlige engelske forsyningsskipene. I september hadde de ennå ikke kommet, så han forlot de 70 mann ved fortet og seilte til La Rochelle med den verdifulle pelslasten.

Seieren til Iberville ingen betydning. Året før, i 1693, hadde engelskmennene gjenerobret Fort Albany syd i James Bay. Ti måneder etter Iberville reiste engelskmennene fra York Factory.

Kilder[rediger | rediger kilde]