Louis de Buade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Statue av Frontenac ved National Assembly of Quebec (Assemblée nationale du Québec)

Louis de Buade var en fransk soldat, hoffmann og generalguvernør i Ny-Frankrike fra 1672 til 1682 og fra 1689 til ham døde 1698. Han opprettet mange fort ved De store innsjøene og var innblandet i en rekke slag mot engelskmennene og irokeserne.

I den første perioden støttet han utvidelsen av pelshandelen og opprettet Fort Frontenac (i det som i dag er Kingston i Ontario) og kom i konflikt med andre medlemmer av Høgsterådet over utvidelsen og over hoveriane som måtte til for å bygge de nye fortene. Særlig støttet han salget av brandy til indianerne, mot biskop François de Lavals vilje som regnet dette som en dødssynd. Konflikten med Høgsterådet gjorde at han ble kalt tilbake til Frankrike i 1682.

Den andre perioden hans var preget av forsvaret av Quebec fra den britiske invasjonen under Kong Vilhelm-krigen, en fremgangssrik geriljakrig mot irokesiske og engelske bebyggelser som bevirket at trusselen fra irokeserne mot Ny-Frankrike ble fjernet og pelshandelen ble utvidet i stor grad ved hjelp av fransk-kanadiske coureurs des bois. Han døde før han ble kalt tilbake til Frankrike for andre gang.