Ernst Ulrich Dose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ernst Ulrich Dose
Født1656
Død25. november 1706

Ernst Ulrich Dose (født 1656, død 25. november 1706) var en dansk embetsmann og i Norge mest kjent for etableringen av Moss Jernverk.

Dose var født i Holstein og fortegnelser over studenter ved Universitetet i Leiden viser at han i årene 1688-1689 studerte juss der. Han var også hovmester for grev Carl Ahlefeldt (d. 1722 som stattholder i Slesvig og Holsten). Etter tilbakekomst til Danmark trådte Dose i tjeneste for kronprins Frederik som kasserer i 1692 og kammertjener i 1694.

Fra 1693 fikk Dose stor innflytelse over ledelsen av kronprinsens gods Jægerspris og da dronning Louise fikk Hirschholm slott la han også der ned mye arbeid. Etter forslag fra Dose ble Donse kruttmølle anlagt i 1704 og han fikk mye berøm for en plan han la for bruken av hovedgården.

Dose ble medlem av kommisjonen som vurderte utkastet til avskaffelse av Vornedskab og fikk i 1701 stilling som overkammermester og deputert for finansene. Også i denne stillingen var saker vedrørende administrasjon av gods hans viktigste område og da Jægerspris kort etter Fredrik IVs tronbestigelse ble lagt under staten ble styringen av godset en viktig oppgave for Dose.

Dose var også en foretaksom mann i sine private forretninger, i 1704 fikk han privilegium på større inndemninger i Oldenborg og samme år begynte han arbeidet med å anlegge Moss Jernverk. Han var gift med Margrethe Elisabeth Mohr.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]